Izgradnja LNG terminala na Krku očekuje se do 2020. godine

Flickr/Zaasmi
Ne samo da ima veliku važnost za hrvatsko gospodarstvo i industriju, već bi njegova realizacija trebala doprinijeti regiji i Europi

Za projekt izgradnje plutajućeg LNG terminala na Krku prošle godine je odobreno 102 milijuna eura bespovratnih sredstava EU. Ovaj projekt je jedan od važnijih u polju energetike, a njegova realizacija očekuje se do 2020. godine.

Ne samo da ima veliku važnost za hrvatsko gospodarstvo i industriju, već bi njegova realizacija trebala doprinijeti regiji i Europi. Ministar Slaven Dobrović naglasio je kako bi osim razvitka novih usluga i znanja na području LNG-a, izgradnja mogla rezultirati smanjenjem cijena plina u Hrvatskoj te sigurnosti opskrbe plinom. Izgradnja će se financirati iz CEF-a, Instrumenta za povezivanje Europe namijenjenog za ulaganja u izgradnju prometne, energetske i telekomunikacijske infrastrukture.

Nova direktorica tvrtke LNG Hrvatska Barbara Dorić

Glavni cilj je naravno da se projekt ostvari u najkraćem mogućem roku i da bude profitabilan. Očekuje se i više zainteresiranih u drugom krugu natječaja za zakup kapaciteta LNG terminala, prenosi Tportal. Nova direktorica tvrtke LNG Hrvatska je Barbara Dorić, koja je prije toga bila predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike, no na vlastiti zahtjev je razriješena dužnosti. Direktorica je poručila kako želi da se ispune sva tržišna očekivanja te da se zakup u drugom krugu natječaja poveća.

Tržište nije reagiralo u prvom krugu te treba otkriti razloge za to kako se slične situacije ne bi događale u budućim natječajima. Prvi krug natječaja za podnošenje ponuda za zakup kapaciteta terminala na Krku završio je 8. travnja, a navodno je primljena samo jedna ponuda i to od INA-e za 100 milijuna prostornih metara prirodnog plina godišnje.

Izvori: Večernji.hr, Tportal.hr