Izgrađena najveća plutajuća tvornica u povijesti

Slika: Youtube
Rekordni gabariti i kapacitet

Samsung Heavy Industries, brodogradilište u Južnoj Koreji, izgradilo je plutajuću tvornicu Prelude dužine četiri nogometna igrališta i istisnine jednake pet nosača zrakoplova. Preciznije, brod je dugačak 488, a širok 73 metra. Kada svi kapaciteti budu popunjeni, imat će ukupnu istisninu od oko 600 tisuća tona. Tehnički gledano Shellov Prelude nije brod, već plutajuća tvornica zato što ne može samostalno ploviti. Gradnja, na koju je potrošeno otprilike 260 tisuća tona čelika, započela je 2012. godine.

Plutajući LNG terminal

Tvornica će crpiti plin iz podmorja i odmah ga prerađivati u ukapljeni plin koji će se spustiti na temperaturu od -162 ˚C. Drugim riječima, imat će funkciju plutajućeg LNG-terminala. Brodovi za prijevoz ukapljenog plina moći će se jednostavno privezati za tvornicu, prekrcati plin i potom izvršiti transport na željenu destinaciju. Procjenjuje se da bi Prelude godišnje mogao izvući i proizvesti 3,6 milijuna tona ukapljenoga prirodnog plina što bi po procjeni trebalo biti dovoljno za opskrbu grada veličine Hong Konga.

Izdržljivost i predviđeni vijek trajanja od 25 godina

Konstrukcija, s veoma kompleksnim postrojenjem, projektirana je za vrlo teške vremenske uvjete; Prelude može izdržati uragan 5. kategorije. Ugrađena su tri motora jačine 6700 konjskih snaga koji mogu biti od pomoći prilikom seljenja na drugo mjesto. Minimalni je predviđeni vijek trajanja 25 godina.

Glavni naručitelj Preludea Royal Dutch Shell nije otkrio nikada koliko je plutajuća tvornica koštala, no procjenjuje se da je cijena bila između 10,8 i 12,6 milijardi američkih dolara. Trenutno se nalazi na plinskom polju, koje je također u Shellovoj koncesiji, 125 milja sjeverno od zapadne australske obale.

Izvori: CNBC, engineering.com