VII. izborna jedinica: od Jarunskog do Jadranskog mora

Flickr / Facebook (Možemo! – politička platforma; Dario Zurovec; Zvonimir Troskot)

Niti SDP (tj. Restart) niti HDZ nisu u VII. jedinicu poslali najjače igrače, ali su zato poslali vješte stranačke operativce i prekaljene iskusne političare sposobne mobilizirati njima sklono biračko tijelo da izađe na izbore

Čudnovati kljunaš hrvatskih izbornih jedinica svakako je VII. izborna jedinica. Radi se o izbornoj jedinici koja obuhvaća jugozapadni dio Zagreba (npr. Stenjevec, Jarun i Špansko), Samobor, Karlovac, Delnice, Viškovo i Novi Vinodolski. Teško je pronaći neku poveznicu između ovih sredina, a da ne govorimo o tome da se problemi koji more birače bitno razlikuju na obali Jadranskog u odnosu na obalu „Jarunskog“ mora.

Upravo zbog takvog suludog primjera „gerrymanderinga“ (poznatijeg u Hrvatskoj i pod nazivom „šeksmandering“) radi se o jednoj od najneizvjesnijih izbornih jedinica u kojoj su rezultati gotovo uvijek „na knap“ i ovisno o izbornom ciklusu podrška birača varira od blago lijevo do blago desno. Niti ovog puta ne treba očekivati pretjerano drugačiji ishod.

Niti SDP (tj. Restart) niti HDZ nisu u VII. jedinicu poslali najjače igrače, ali su zato poslali vješte stranačke operativce i prekaljene iskusne političare sposobne mobilizirati njima sklono biračko tijelo da izađe na izbore. Ipak, i Zlatko Komadina (Restart) i Tomo Medved (HDZ) mogli bi imati dosta problema ovaj put zato jer neki vrlo zanimljivi akteri s lijevog i desnog krila, ali i sa sredine „igrališta“ prijete da će prodrmati već godinama zacementirani status quo u ovoj, „s brda s dola“ sklepanoj izbornoj jedinici.

Restart – čudnovata lista za čudnovatu izbornu jedinicu

Prvi na listi Restart koalicije u VII. jedinici je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. Radi se o svojevrsnoj prevari birača, s obzirom da je pozicija župana nekompatibilna s onom saborskog zastupnika, a Komadina će gotovo sigurno (barem do lokalnih izbora 2021. godine kada možda odluči ne kandidirati se ponovno) ostati na mjestu župana.

Na listi su od „teškaša“ predsjednik HSS-a Krešo Beljak (2. mjesto na listi) te Saša Đujić i Mihael Zmajlović koji su bili glasni u svojem otporu Bernardiću pa su zato i „kažnjeni“ 12. i 14. pozicijom i za mjesto zastupnika morat će se izboriti preferencijalnim glasovima. Na listi su, od onih koji se mogu (eventualno) smatrati javnosti poznati(ji)ma, još i načelnica Viškova Sanja Udović te predsjednik kluba zastupnika SDP-a u Zagrebačkoj skupštini, Zvane Brumnić.

Ostali s liste su potpuni politički „no name-ovi“. Čudno je da se na listi nije pronašlo mjesta za, recimo, popularnog SDP-ovog gradonačelnika Ogulina Dalibora Domitrovića. Na listi nema niti Ivane Cvitan-Polić (načelnica općine Čavle), Mateja Mostarca (gradonačelnik Kastva), Željke Šarčević-Grgić (načelnica općine Klana) ili Zvonimira Novosela (gradonačelnik Jastrebarskog) koji bi zasigurno listi dali dodatno lokalno „ukorijenjenje“ te joj pomogli u borbi za mandate. Bero je zakazao i u VII. jedinici, a hoće li mu se to obiti o glavu, pokazat će vrijeme.

HDZ u šume Gorskog kotara poslao – Medveda

Tomo Medved i Tomislav Ćorić, Plenkovićevi ministri, predvode HDZ-ovu listu u VII. izbornoj jedinici. Medved je poslan u „čudnovatog kljunaša“ kako bi privukao i mobilizirao, prvenstveno, braniteljsku populaciju, ali i kako bi spriječio da se glasovi HDZ-ovog biračkog tijela sliju opcijama koje su još desnije od HDZ-a (op.a. Domovinski pokret i Most) jer se upravo Medved uzima kao pripadnik desne struje unutar samog HDZ-a.

Ćorića je Plenković „sakrio“ u neatraktivnu VII. izbornu jedinicu na 2. mjestu na listi kako mnogobrojne afere koje se povezuju sa samim Ćorićem (Memorandum INA-JANAF i izvoz nafte u Mađarsku, afera „Vjetroelektrane“ te špijuniranje novinarskih WhatsApp chatova npr.) ne bi previše škodile HDZ-u. Ipak, postoji velika šansa da će te afere tvorca HDZ-ovog izbornog programa itekako smetati biračima u VII. izbornoj jedinici te odvratiti one neodlučne od glasanja za HDZ.

Na listi je i bivša ministrica obitelji Nada Murganić (3. mjesto), poznata po komentaru: „Tako vam je to u obitelji“, na slučaj stranačkog kolege involviranog u obiteljsko nasilje. Šansu su dobili i „alternativci“ koji su se na unutarstranačkim izborima suprotstavili Plenkoviću, Davor Ivo Stier (4. mjesto) i Domagoj Ivan Milošević (7. mjesto). S 14. mjesta listu će prema gore pokušati „potegnuti“ Maja Grba-Bujević, članica Stožera civilne zaštite. Na 6. mjestu nalazi se  i Josip Salapić, inače član HDSSB-a, Glavaševe slavonske regionalne stranke?!

U Sabor ulaze i …

Domovinski pokret u VII. izbornoj jedinici predstavlja bivši Mostov ministar energetike i zaštite okoliša, Slaven Dobrović. Društvo na listi mu prave Lazar Grujić, predsjednik Stranke umirovljenika (dakle SU, a ne HSU) koja je na proteklim predsjedničkim izborima podržala Zorana Milanovića (a sad su uz Škoru), te Ante Prkačin koji je bio načelnik Glavnog stožera HOS-a te član HSP-a. Prkačin za sebe, naime, govori da je lijevi nacionalist. 1 mandat bi trebali osvojiti, ali jako teško nešto više od toga.

Koalicija liberalnog centra (Pametno/Fokus/Stranka s imenom i prezimenom) mogla bi biti posebno jaka u VII. izbornoj jedinici s obzirom da im listu predvodi mladi i vrlo uspješni gradonačelnik Svete Nedjelje (Dario Zurovec iz stranke Fokus) koja je u cijeloj Hrvatskoj postala poznata po svojoj transparentnosti. Na 14. mjestu liste nalazi se i dogradonačelnik Svete Nedjelje te predsjednik Fokusa, Davor Nađi. Ova koalicija ima dobre šanse osvojiti mandat u ovoj izbornoj jedinici.

Zeleno-lijevu koaliciju (platforma Možemo!) u karlovačkoj jedinici zastupa Rada Borić, poznata hrvatska (ali i svjetska) feministica i lektorica. Na listi je i Ivana Kekin, ugledna hrvatska psihijatrica (11. mjesto) te njezin suprug Mile (14. mjesto), frontmen Hladnog piva, koji je za potrebe kampanje napisao pjesmu „Sretni ljudi“. Ova koalicija mogla bi računati na mandat u ovoj izbornoj jedinici, ponajviše jer Zagreb u ukupnom udjelu birača ove jedinice sudjeluje s preko 35%, a članovi ove koalicije su se dokazali baš u Zagrebačkoj skupštini.

Ispod praga ostaju …

Lista Mosta na ovogodišnjim izborima mogla biti žrtva velike konkurencije u VII. izbornoj jedinici i ostati ispod praga. Naravno, postoji mogućnost da oni prag pređu, a neke od prethodno navedenih političkih opcija ostanu ispod crte, ali trenutno stvari ne mirišu dobro po Most. Prvi na njihovoj listi je Zvonimir Troskot, nekadašnji čelnik referendumske inicijative „Narod odlučuje“ i donedavno bliski suradnik Željke Markić. Na listi je i Marko Sladoljev (2. mjesto).

Zanimljiva je i lista koalicije Dosta pljačke predvođene Živim zidom. Na njoj se nalazi europarlamentarac i predsjednik Živog zida, Karlovčanin Ivan Vilibor Sinčić koji je u ovoj izbornoj jedinici dvaput zaredom osvajao mandat. Društvo na listi mu pravi (10. mjesto) supruga Vladimira Palfi Sinčić za koju mnogi kažu da je stvarna predsjednica Živog zida iz sjene. Mandat bi im ovaj put mogao pobjeći za par tisuća (ili možda stotina) glasova.

Raspodjela mandata

Restart koalicija i HDZ osvajaju sigurnih 5 mandata, a očekuju i (barem) 6. Stranačka očekivanja (ili nadanja) SDP-a i HDZ-a, zapravo, i prelaze tu brojku (6) te se govori o 7 mandata, ali šanse da će ovaj put doći do takve raspodjele mandata su gotovo pa ravne nuli. Restart bi, doduše, trebao osvojiti više glasova od HDZ-a što bi im moglo donijeti mandat više u odnosu na Plenkovićevu stranku.

Domovinski pokret može računati na 1 siguran mandat, a do drugog će jako teško kako se trenutno razvijaju stvari. Rada Borić mogla bi (trebala) donijeti 1 mandat zeleno-lijevoj koaliciji, a istu stvar mogao bi (trebao) napraviti i Dario Zurovec s liberalnom koalicijom stranaka Pametno, Fokus i Stranka s imenom i prezimenom. Zvonimir Troskot i Ivan Vilibor Sinčić, koji predstavljaju Most i Živi zid, stranke koje su iz ove jedinice 2016. godine ušle u Sabor, ovaj put bi trebali ostati ispod crte.

Predikcija raspodjele mandata redakcije Planet.hr u VII. izbornoj jedinici

Restart koalicija – 6

HDZ – 5

Domovinski pokret – 1

Lijevo-zelena koalicija (Možemo!, Nova ljevica, Radnička fronta, Orah) – 1

Pametno/Fokus/Stranka s imenom i prezimenom – 1

VII. IZBORNA JEDINICA – ZBIRNA LISTA PRAVOVALJANIH LISTA ZA IZBOR ZASTUPNIKA U HRVATSKI SABOR

VII. IZBORNA JEDINICA – IZBORI ZA ZASTUPNIKE U HRVATSKI SABOR 2016. GODINE

Pročitajte još…