X. izborna jedinica: Beroš u spasilačkoj misiji

Flickr / Twitter (Vili Beroš) / Facebook (Marijana Puljak)

Iduća dva tjedna analizirat ćemo izborne jedinice i potencijalnu raspodjelu mandata u njima. Počinjemo na jugu Hrvatske (X. izborna jedinica), a završit ćemo analizom I. izborne jedinice (centar Zagreba).

U prvoj od serije članaka na temu predizbore analize političkog stanja u 10 hrvatskih izbornih jedinicama (izborna jedinica za dijasporu, kao i ona za nacionalne manjine isključene su iz analize) analizirat ćemo s kojih startnih pozicija političke opcije kreću u izbornu bitku na samom jugu Hrvatske, točnije u 10. izbornoj jedinici (od Splita do Dubrovnika).

Ova je dalmatinska jedinica, inače utvrda HDZ-a, u ovogodišnjem izbornom ciklusu dobila nešto drugačije konture te je, što zbog pojave novih političkih aktera, što zbog situacije oko corona virusa, daleko zanimljivija negoli je to bio slučaj u prošlosti. Da ne bi bilo zabune, HDZ će i dalje vjerojatno pobijediti u ovoj jedinici te će pojedinačno osvojiti najveći broj mandata, ali gotovo sigurno s puno manjom razlikom u odnosu na 2016. ili 2015. godinu.

Pojavom Domovinskog pokreta, HDZ u cijeloj Hrvatskoj zasigurno gubi jedan dio biračkog tijela i činjenica je da bi se to trebalo manifestirati i u manjem broju mandata za, trenutno, vladajuću stranku. Na jugu Hrvatske jak je, još uvijek, i Most, a ne smijemo zanemariti niti Željka Keruma koji je u Dalmaciji prilično popularan, a to su političke opcije koje birače „oduzimaju“ primarno HDZ-u.

S tzv. lijeve strane političkog spektra situacija je za Restart koaliciju predvođenu SDP-om nešto čišća s obzirom da je konkurencija slabija jer je ljevica u Dalmaciji posljednjih godina u izrazito podređenom položaju (posebice u zaleđu jer otoci i priobalje su ipak druga priča). Koalicija stranaka Pametno, Fokus i Stranke s imenom i prezimenom mogla bi biti relevantan faktor, a iznenaditi bi mogla, iako nešto teže, i zeleno-lijeva koalicija (Možemo!).

HDZ u problemu: Berošu Krstičevićeva uloga

HDZ će ovaj put u X. izbornoj jedinici imati puno problema. Glavni razlog za to je svakako nesudjelovanje Damira Krstičevića u izbornom procesu. Bivši ministar obrane na prošlim je izborima osvojio ogroman broj preferencijalnih glasova (točnije 32.573), tek nešto manje od Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića, te je na taj način dao veliki obol HDZ-ovoj pobjedi na jugu Hrvatske.

U razloge Krstičevićeve odluke o izlasku iz aktivne politike (barem za sada) te ostavke na mjesto ministra nema potrebe detaljnije ulaziti, ali činjenica je da je Krstičević, kao ratni heroj, imao snažnu ulogu mobilizacije birača, pogotovo na temama Domovinskog rata. Takva je mobilizacija Plenkovićevom HDZ-u, kojeg se doživljava nedovoljno „desno“, u ovom trenutku itekako potrebna, ali pitanje je tko će tu ulogu „mobilizatora“ birača preuzeti na sebe.

Premijer Plenković je upravo u potrazi za takvom osobom u X. izbornu jedinicu poslao Vilija Beroša, očekujući da „heroj“ u ratu protiv corone dostojno zamijeniti heroja Domovinskog rata. Ipak, čini se da se Plenković prekalkulirao (što mu se u zadnje vrijeme često događa) te da se, zapravo, radi o jednoj od rijetkih jedinica (ako ne i jedinoj) gdje bi Beroševo prisustvo moglo negativno utjecati na HDZ-ov izborni rezultat u Dalmaciji.

Beroš, koji je inače podrijetlom s Hvara (Jelsa), ali dugi niz godina živi i radi u Zagrebu, je dosta vremena „jahao“ na valu popularnosti Stožera, ali kako je dolazilo do politizacije samog Stožera te njegovih odluka i Beroševa je popularnost postupno padala. Posebno će Berošu štetiti činjenica da se Splitsko-dalmatinska županija najgore nosila s coronom te što je u Domu za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici preminulo 18 štićenika.

Na čelu tog je Doma Ivan Škaričić, arheolog po struci, koji je na natječaju za tu poziciju imao ispunjen najvažniji kriterij – stranačku iskaznicu HDZ-a. Podsjetimo, Beroš je za cjelokupnu situaciju u Splitu okrivio – virus. Tako nešto bi se HDZ-u i Viliju Berošu (ali i samom Plenkoviću koji je Beroša u Dalmaciju poslao) vrlo lako moglo, u samom Splitu (ali i u ostatku X. izborne jedinice), obiti o glavu.

Restart ili Shut down?

Lista Restart koalicije za X. izbornu jedinicu izazvala je puno polemike u javnosti jer je mladi i popularni SDP-ov gradonačelnik Ploča, Mišo Krstičević, odbio biti na njoj. Bernardić je Krstičeviću ponudio 9. mjesto na listi na čemu mu se on samo zahvalio i rekao da ne namjerava sudjelovati na ovim izborima.

Inače, puno je tu i drugih problema s listom Restarta s obzirom da se čini da su viša mjesta na listi dobivali Bernardićevi poslušnici. Tako je na 2. mjestu liste Katica Glamuzina, široj javnosti posve nepoznata SDP-ovka iz Vrgorca (potpredsjednica „pro-Bernardićevog“ Glavnog odbora), a iznimno popularna gradonačelnica Supetra Ivana Marković tek je na 4. mjestu.

Popularne i mlade SDP-ove načelnice Komiže (Tonka Ivčević) i Vele Luke (Katarina Bikić) niti nisu na listi na čijem je čelu Arsen Bauk, ali se na listi nalazi (i to na prilično visokom 5. mjestu) načelnik općine Smokvica (na Korčuli) Kuzma Tomašić, dugogodišnji bliski prijatelj Davora Bernardića, što mu je očigledno bila dovoljna referenca.

Takva je situacija s izbornim listama Restart koalicije u skoro svim izbornim jedinicama gdje su prednost dobivali stranački poslušnici ispred kvalitetnih kandidata koji bi znatno doprinijeli željenom izbornom rezultatu. Bernardić si je „resslerizacijom“ listi, tj. odustajanjem od principa slaganja najjačih lista (što je napravio za EU izbore), pucao u nogu i zakomplicirao si šanse na ovim izborima, a trendovi su mu gotovo pa u potpunosti išli u korist.

Izazivači s desna

Škorin je Domovinski pokret u Dalmaciju poslao Ružu Tomašić, proslavljenu europarlamentarku, kako bi im osigurala što je moguće više mandata. Po kuloarima se špekulira kako Škorini ljudi u X. izbornoj jedinici računaju na najmanje 3 mandata, što je ipak teško za očekivati. Kako sada stvari stoje 1 mandat im je siguran, a u borbi su, eventualno, za još jedan.

Most je, nakon što su „izašli iz ormara“ i vrijednosno se nedvosmisleno odredili kao konzervativna stranka desnice, izgubio jedan dio birača centra te u ukupnom pohodu na mandate ne mogu računati na rezultate iz 2015. ili 2016. godine, ali ne treba dvojiti da će oni i dalje biti parlamentarna stranka. Njihov je najjači birački bazen uvijek bila (i još uvijek je) Dolina Neretve te će Božo Petrov u X. jedinici Mostu donijeti 1 mandat, ali teško preko toga.

Iznenađenje ovih izbora, kako sam za sebe kaže, mogao bi biti bivši splitski gradonačelnik Željko Kerum čije je sudjelovanje na ovim izborima mnoge iznenadilo. Već je izjavio da će on postizborno surađivati s pobjednikom i da mu je glavni cilj onemogućiti Škorin i Mostov (za koje kaže da su 3. liga) uspjeh u Dalmaciji. Na njegovoj su listi njegova sestra Nevenka, predsjednik Gradskog vijeća grada Splita Igor Stanišić te Mladen Grdović. Kerum vjerojatno može osvojiti 1 mandat.

Koalicija pod nazivom Desna liga (Neovisni za Hrvatsku, HSP i Generacija obnove) u X. izbornoj jedinici teško može preko praga (u IX. su im šanse dosta veće), bez obzira što im se na prvom mjestu na izbornoj listi nalazi Bruna Esih, perjanica ultrakonzervativne političke struje u Hrvatskoj.

Prijetnja s lijevog krila

Ujedinjavanje liberala (Pametno, Fokus i Stranka s imenom i prezimenom) u zajedničku koaliciju mogao bi se pokazati kao pun pogodak za te političke opcije s obzirom da su oni pojedinačno, prema istraživanjima, gotovo u svim jedinicama ostajali ispod izbornog praga, ali zbog sinergijskog učinka sada bi mogli osvojiti 3-5 mandata u cijeloj Hrvatskoj (vjerojatnije je doduše 3). U X. izbornoj jedinici Marijana Puljak gotovo sigurno ulazi u Sabor s 1. mjesta na listi, a listu koalicije će s 14. mjesta pogurnuti mladi gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić.

Što se tiče lijevo-zelene koalicije (Možemo!, Nova ljevica, Radnička fronta, Orah), teško je za očekivati da će na jugu Hrvatske do mandata, pogotovo zbog nedostatka stranačke infrastrukture, ali trendovi im idu u korist. Na njihovoj će listi biti Tamara Visković, poznata splitska kulturno-umjetna djelatnica te povjesničar Dragan Markovina, ali i predstavnici stranke-pokreta Srđ je grad (i Srđ je naš) iz Dubrovnika predvođeni aktivistom Đurom Caporom. Ipak, ova će koalicija u splitsko-dubrovačkoj izbornoj jedinici ostati ispod praga.

Raspodjela mandata

HDZ u ovoj izbornoj jedinici osvaja sigurnih 5 mandata, a vrlo blizu je i 6. mandatu. Restart osvaja 4 mandata, a borit će se za 5., iako su u ovom trenutku udaljeniji od njega negoli HDZ od 6. mandata. Domovinski pokret može računati na 1 mandat, a borit će se (prvenstveno s HDZ-om) za 2. mandat. Most ima svoj 1 mandat i teško će uzeti više od toga.

Kerum bi trebao osvojiti 1 mandat, ali preko toga zasigurno neće ići. Koalicija liberala (Pametno, Fokus i Stranka s imenom i prezimenom) vrlo vjerojatno prelazi prag i osvaja 1 mandat. Koalicija Desna liga i lijevo-zelena koalicija, kako sada stvari stoje, ostaju ispod izbornog praga, s time da je lista okupljena oko platforme Možemo! nešto bliža mandatu od liste predvođene Brunom Esih.

Predikcija raspodjele mandata redakcije Planet.hr za X. izbornu jedinicu

HDZ – 6

Restart koalicija – 4

Domovinski pokret – 1

Most – 1

Željko Kerum (HGS) – 1

Pametno/Fokus/Stranka s imenom i prezimenom – 1

X. IZBORNA JEDINICA – ZBIRNA LISTA PRAVOVALJANIH LISTA ZA IZBOR ZASTUPNIKA U HRVATSKI SABOR

X. IZBORNA JEDINICA – IZBORI ZA ZASTUPNIKE U HRVATSKI SABOR 2016. GODINE

Pročitajte još…