VIII. izborna jedinica: oaza ljevice

Flickr / Facebook (Katarina Peović; Marin Miletić)

Restart sanja 11 mandata, HDZ sanja 4, ali realnost nam govori da niti jedna niti druga opcija neće ostvariti spomenute ciljeve u VIII. izbornoj jedinici

VIII. izborna jedinica vrlo je specifična izborna jedinica. Ona je, naime, najjača utvrda ljevice i stranaka lijevog centra u Hrvatskoj. SDP i IDS u njoj već godinama ostvaruju suverene pobjede u kojem god aranžmanu na izbore izašli (odvojeno ili u zajedničkoj koaliciji) i o kojim se god izborima radilo (parlamentarni, lokali, predsjednički ili europski).

U ovu izbornu jedinicu spadaju Istra, Rijeka (ali ne i riječko zaleđe), Kvarner i Kvarnerski otoci (Krk, Cres, Lošinj i Rab). Radi se o sredinama u kojima su IDS, SDP i PGS prilično jaki, ali i o sredinama u kojima je HDZ posebno slab. Drugim riječima, birači Istre, Rijeke i Kvarnera nisu nužno pretjerano skloni SDP-u, IDS-u ili PGS-u, ali su zato izrazito neskloni HDZ-u (ili ostalim strankama desnog centra, desnice i radikalne desnice).

Ovi izbori neće se previše razlikovati od brojnih prethodnih izbora s obzirom da se pobjednik zna odavno (Restart koalicija, ako je bilo zabune). Ipak, zanimljivo će biti pratiti koje političke opcije (uz Restart i HDZ) još mogu preći izborni prag (5%) te na taj način utjecati na (pre)raspodjelu mandata u ovoj izbornoj jedinici.

Restart sanja 11 mandata, HDZ sanja 4, ali realnost nam govori da niti jedna niti druga opcija neće ostvariti spomenute ciljeve. Brojni su razlozi zašto do toga neće doći, a zasigurno jedan od kredibilnijih argumenata za opovrgavanje teze o 11, odnosno 4 mandata, se krije u pojavi novih izazivača na političkoj pozornici, kako s desnice, tako i s ljevice.

Berin diletantizam (u slaganju lista) koštat će Restart?!

Onima koji nisu previše upućeni u političku zbilju Istre i Kvarnera, ulazak IDS-a (PGS nije sporan u cijeloj priči) u Restart koaliciju nije predstavljao veliko (ili gotovo nikakvo) iznenađenje, bez obzira što je dogovor postignut tek nekoliko dana prije roka za predaju listi. Nije upitno da IDS i SDP (kao predvodnik Restart koalicije) na nacionalnoj razini surađuju, i to uspješno, već dugi niz godina, ali lokalna politika nešto je sasvim drugo.

S obzirom da HDZ u Istri praktički ni ne postoji, glavna oporbena stranka IDS-u je, ni manje, ni više, nego SDP. Nije tajna da između istrijanskog SDP-a i IDS-a ne cvjetaju ruže te da je (sve jači) istrijanski SDP već dugo u pripremi na koji način 2021. godine na lokalnim izborima preuzeti grad Pulu i Istarsku županiju. Bernardić je potezom kojim je IDS uvukao u Restart (pritom pristajući na sve, čak i sulude, zahtjeve IDS-a) pokazao da ne mari uopće za lokalnu politiku te je jednim potezom, praktički, presudio lokalnom SDP-u Istarske županije.

Prvi na listi Restarta u VIII. izbornoj jedinici je Erik Fabijanić, Bernardićev čovjek od povjerenja i predsjednik SDP-ovog Glavnog odbora. Kad razgovarate s prosječnim biračem ove izborne jedinice uglavnom ćete dobiti povratnu informaciju da Fabijanića nitko ne pozna (izuzev fanatičnih zagriženika za politiku poput autora ovog teksta). Radi se o potpunom anonimusu u Istri i na Kvarneru koji je gurnut, potpuno neopravdano, u prvi plan zbog činjenice da je štićenik primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine.

Inače, lista Restarta u VIII. jedinici pravi je primjer Berine političke naivnosti (blago rečeno) s obzirom da je čista suprotnost tzv. zip modelu slaganja lista (naizmjenično jedna žena i jedan muškarac) o čemu je predsjednik SDP-a trkeljao tjednima (ili čak mjesecima) uoči izbora. Ne samo da na listi nije poštivan zip model, već nije ispoštovana niti kvota o predstavljenosti (barem 40%) ispodpredstavljenog spola.

Kvalitetni kandidati i kandidatkinje SDP-a poput Mirele Ahmetović, Sonje Radolović, Željko Jovanovića i Peđe Grbina gurnuti su prema dnu liste (redom 5., 7., 10. i 14. mjesto) kako bi se zadovoljili stranački poslušnici i koalicijski partneri te kaznili nekadašnji disidenti (Jovanović i Grbin) kojima ne preostaje ništa drugo negoli se međusobno „pofajtati“ za preferencijalne glasove.

Po preferencijalne glasove s 13. mjesta ide i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel čije prisustvo na listi bi mogao biti teret Restartu s obzirom da se njegova popularnost na riječkom području s godinama sve više topi zbog neispunjenih obećanja (op.a. autobusni kolodvor), a gradonačelnik o(p)staje zato jer Fiumani desnicu ni pod razno ne bi podržali. Na listi nema kvalitetnih i mlađih riječkih SDP-ovaca poput Vojka Brauta i Sandre Krpan, što bi se također negativno moglo odraziti na broj mandata Restarta na riječko-istarskom području.

Krčki most, Uljanik, Ipsilon i Riječka bolnica kao adut Butkovića i HDZ-a?

Listu HDZ-a u VIII. izbornoj jedinici predvodi Oleg Butković, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture. Butković je inače iz Novog Vinodolskog, koji se nalazi u VII. izbornoj jedinici, ali je kao predsjednik HDZ-a Primorsko-goranske županije ipak preuzeo na sebe odgovornost u VIII. izbornoj. Razlog zašto ga je Plenković poslao na Kvarner i u Istru je, zapravo, vrlo jednostavan – ostvariti što više mandata kapitalizirajući preko ministra infrastrukture „velike“ infrastrukturne projekte Vlade.

Pa je tako, gle čuda, baš pred izbore, iako se iz HDZ-a kunu da se radi o slučajnosti, ukinuta mostarina za prelazak preko Krčkog mosta. Inače, izgradnja Krčkog mosta isplaćena je višestruko prije puno godina, ali se čekao, očigledno, oportuni trenutak kada mostarinu ukinuti. Naplatne kućice su još uvijek na Mostu tako da ne treba isključiti da se, u slučaju da HDZ ponovno formira Vladu, mostarina od jeseni ponovno krene naplaćivati.

Nakon što je Plenkovićeva vlada sudjelovala u sahrani pulske brodogradnje uništivši Uljanik do kraja (prethodne vlade, lokalna samouprava i nesposobne uprave samog Uljanika su itekako dale svoj obol destrukciji brodograđevne industrije u Puli, da ne bude zabune), sada najavljuju velike projekte i planove za oporavak Uljanika. Gle čuda, ponovno pred izbore.

Obilaze se i neka druga gradilišta (Ipsilon i riječka bolnica), a pritom se ne pozivaju gradonačelnici i župani (iz suprotnih političkih opcija), a upravo su gradovi i županije značajno sudjelovale u investiraju tih projekata uz, naravno, novce iz EU fondova. Ipak, ne bi nikako bilo oportuno Butkoviću i ekipi to sada priznati jer – pa izbori su. U svakom slučaju, nikakve predizborne predstave HDZ-a neće pomoći da lista predvođena Butkovićem na kojoj su bivši i sadašnji ministar turizma (Kliman i Cappelli) ostvari „rezultat iz snova“.

Tko još prelazi prag?

Jako puno političkih opcija pretendira preći prag u ovoj izbornoj jedinici, što bi potencijalno moglo rezultirati činjenicom da će relativno mali broj stranaka/koalicija ostvariti rezultat od 5%. Najveće šanse ima Most kojeg u VIII. jedinici predvodi Marin Miletić, riječki vjeroučitelj poznat po govoru na velikom prosvjedu učitelja i nastavnika u Zagrebu protekle jeseni. Miletića javnost vjerojatno poznaje po zanimljivoj (iako je to teško prava riječ) izjavi o tome kako mu je Padre Pio u snu „zabranio“ da nosi XS majice.

Jako blizu praga je i tzv. zeleno-lijeva koalicija koju, između ostalih, u riječko-istarskoj jedinici predstavlja Katarina Peović, profesorica na Filozofskom fakultetu u Rijeci i kandidatkinja na proteklim predsjedničkim izborima poznata po HRT-ovoj predsjedničkoj debati gdje je pokopala Škorine šanse za drugi krug. Na listi ove koalicije nalazi se i nekadašnja pjevačica grupe Magazin, Ljiljana Nikolovska koja s 14. mjesta na listi pokušava preferencijalno pomoći šansama zeleno-lijeve koalicije.

Gužva ispod praga

VIII. izborna jedinica vrlo vjerojatno je najteža izborna jedinica za Domovinski pokret Miroslava Škore. Njegovu listu za Istru, Rijeku i Kvarner vodi slabo poznata riječka povjesničarka (i pripadnica talijanske nacionalne manjine) Carla Konta. Škorina je, vrlo vjerojatno, najveća greška što se nije uspio dogovoriti s Burom Hrvoja Burića te će, stoga, vrlo vjerojatno i jedna i druga opcija ostati ispod praga i međusobno si uzimati glasove. Domovinski pokret mogao bi dobiti oko 4%, a Hrvoje Burić i njegova Bura će teško preko 3%.

Zanimljivo je i na antivaxerskoj i protusistemskoj političkoj sceni. Listu koalicije Dosta pljačke (Živi zid, Promijenimo Hrvatsku, Stranka Ivana Pernara …) predvodi Ivan Pernar koji se sa Sinčićevim Živim zidom pomirio u zadnji čas, tik pred istek roka za predaju listi. Nekadašnji Živozidaš Marin Škibola koji je zbog famoznog „Lex Škibole“ podržao Zdravka Marića u oporbenom pokušaju interpelacije ministra financija sada samostalno pokušava do mandata u svojoj Rijeci i okolici. Realnost je sljedeća – i Pernar i Škibola ostaju ispod praga.

Listu Demokrata i Laburista predvodi Damir Kajin koji će na ovim izborima nastojati dokazati da nije politički mrtvac i da i dalje ima snažan politički kapital, posebice u Istri. Realnost bi za njega mogla biti vrlo razočaravajuća jer ga nitko više ne uzima za ozbiljno. Unija Kvarnera na izbore ide samostalno jer se raspala koalicija sa strankom Pametno (koja je odabrala koaliciju sa Strankom s imenom i prezimenom). No, zbog gužve na lijevom centru i među regionalističkim opcijama, Boras-Mandić, Sučić i Pinezić ostaju ispod crte.

Raspodjela mandata

Restart koalicija je čak i mogla računati na 11 mandata prije objave lista (sinergijski efekt koalicije s IDS-om i PGS-om im je išao u prilog), ali nakon što su iste objelodanjene rijetko tko više misli da je tako nešto uopće moguće. 9 mandata ne bi trebalo doći u pitanje, a 10. će ovisiti o tome koliko će opcija preći prag.

HDZ će osvojiti 3 mandata (ne bi trebali ispod toga, a gotovo sigurno neće preko) što je za njih „business as usual“ u VIII. izbornoj jedinici. Kako sada stvari stoje, Most može računati na 1 mandat koji će im donijeti vjeroučitelj Miletić, ali tu staju njihovi dosezi. Katarina Peović trebala bi osigurati mandat koaliciji Radničke fronte, Nove ljevice i platforme Možemo! u Istri i na Kvarneru, ali više od toga nikako nije realno očekivati.

Ostali će se svim silama truditi preći potrebnih 5% podrške izašlih birača, ali prema trenutnim projekcijama niti jednoj od preostalih opcija to neće poći za rukom. Ne treba isključiti niti opciju da neku stranku zadesi sudbina Ladonje iz 2011. godine te da pređe potrebnih 5%, ali zbog efekta D’Hondta ne sudjeluje u raspodjeli mandata.

Predikcija raspodjele mandata redakcije Planet.hr u VIII. izbornoj jedinici

Restart koalicija – 9

HDZ – 3

Most – 1

Lijevo-zelena koalicija (Možemo!, Nova ljevica, Radnička fronta, Orah) – 1

VIII. IZBORNA JEDINICA – ZBIRNA LISTA PRAVOVALJANIH LISTA ZA IZBOR ZASTUPNIKA U HRVATSKI SABOR

VIII. IZBORNA JEDINICA – IZBORI ZA ZASTUPNIKE U HRVATSKI SABOR 2016. GODINE

Pročitajte još…