VI. izborna jedinica: industrijska zona bez industrije

Flickr / Facebook (Davorko Vidović; Možemo! – politička platforma; Nikola Grmoja; Stephen Nikola Bartulica)

HDZ-ovoj listi najveći problem, kao uostalom u cijeloj Hrvatskoj, predstavlja konkurencija s desna koja se u VI. izbornoj jedinici podjednako snažno manifestira i u obliku Mosta i u obliku Domovinskog pokreta

U izbornoj jedinici koja obuhvaća jugoistočni dio Zagreba (npr. Sopot, Zapruđe, Dugave i Siget), veći dio Zagrebačke županije (uključujući Veliku Goricu) te cjelokupnu Sisačko-moslavačku županiju pobjednikom nerijetko postaje politička opcija koja osvoji tek koju stotinu glasova više od konkurencije. Niti ovaj put situacija se neće pretjerano razlikovati, s time da Restart koalicija ipak slovi za blagog favorita u odnosu na HDZ.

HDZ-ovoj listi najveći problem, kao uostalom u cijeloj Hrvatskoj, predstavlja konkurencija s desna koja se u VI. izbornoj jedinici podjednako snažno manifestira i u obliku Mosta i u obliku Domovinskog pokreta. Upravo zbog te činjenice HDZ bi mogao prepustiti Restart koaliciji titulu pobjednika VI. izborne jedinice. Titulu koju „brane“ zahvaljujući pobjedi iz 2016. godine ostvarenoj s 907 glasova razlike ispred SDP-a i njihovih partnera.

Restart koalicija u ovoj jedinici „strahuje“ jedino od zeleno-lijeve koalicije (platforma Možemo!) s obzirom da im Most i Domovinski pokret zasigurno neće oduzimati birače. Ipak, desna konkurencija HDZ-u brojnija je od one lijeve SDP-u te bi to u konačnici ipak trebalo rezultirati malom, ali bitnom, pobjedom Restart koalicije u sisačko-velikogoričkoj jedinici.

Točkasta koalicija kao Restartov zec iz šešira?!

Bernardić se u VI. jedinici oslonio na jednog od predstavnika stare garde SDP-a, Račanovog čovjeka Davorka Vidovića koji se nalazi na prvom mjestu Restartove liste. Upitno je koliko Vidović može svojom pojavom uopće doprinijeti SDP-u i Restartovoj listi na ovim izborima, pogotovo jer se stječe dojam da on sada pokušava oživjeti poprilično „izumrlu“ političku karijeru te se kao feniks vratiti iz očigledne političke mirovine.

Ipak, Vidovićev efekt neće (ili barem ne bi trebao) biti presudan jer se na listi nalaze neki pojedinci koji zasigurno povećavaju vidljivost i uglednost same liste. Bivši ministar financija iz Milanovićeve vlade, Boris Lalovac, 4. je na listi te bi upravo on svojom političkom snagom i popularnošću mogao dati listi dodatan „boost“. Malo jedino začuđuje relativno niska (7. mjesto) pozicija za gradonačelnicu Siska, Kristinu Ikić-Baniček za koju je mjesta svakako bilo i na nekoj višoj poziciji.

Zanimljive su i pozicije na listi koalicijskih partnera. HSS-ov Željko Lenart na ulaznom je 3. mjestu, ali pozicija predstavnika stranke Glas (op.a. 9. mjesto), Gorana Beusa-Richembergha, malo čudi. Radi se o jedinom (uz Anku Mrak-Taritaš) prepoznatljivom članu te stranke te bi bilo za očekivati da je Glas od SDP-a za njega tražio ulazno mjesto. Možda je računica takva da očekuju kako bi se preferencijalnim putem mogao probiti do Sabora, ali s obzirom da će mu za takav pothvat trebati 6.000 do 7.000 glasova, teško da će do toga doći.

Restart je u ovoj izbornoj jedinici sklopio i jedan točkasti koalicijski dogovor s Čačićevim Reformistima koji na izbore izlaze samostalno u svim jedinicama izuzev ove (i II. gdje podržavaju nezavisnu listu Željka Lackovića). Naime, Darinko Dumbović, gradonačelnik Petrinje iz redova Reformista, naći će se na 10. mjestu Restartove liste te će njegov ulazak u Sabor ovisiti isključivo o sposobnosti da pridobije na svoj konto dovoljan broj preferencijalnih glasova.

Božinović, Petir i Kovač poslani u obranu neobranjivog?!

HDZ-ova vlada u protekle četiri godine napravila je ono što su izričito i potpuno nedvosmisleno najavljivali da neće napraviti – ugasili su Sisačku rafineriju. Krimen je to HDZ-a koji će im teško moći oprostiti ljudi iz Siska i okolice, posebice radnici koji su ostali bez posla te njihove obitelji. Zasigurno ne pomaže niti činjenica da je u javnost izašao podatak da se nafta iz Hrvatske izvozi u Mađarsku na prerađivanje.

Kako bi spasili stvar u ovoj jedinici, iz HDZ-a su se odlučili igrati na „emocije“ birača pa su tako u VI. jedinicu poslali šefa Stožera civilne zaštite, Davora Božinovića, da pokuša na valu popularnosti Stožera donijeti HDZ-u dodatne političke poene i višak glasova. Ipak, uslijed novog rasta slučajeva corona virusa posljednjih dana te nakon što je Stožer očigledno poprimio konture HDZ-ove predizborne marketinške mašine, pitanje je koliko asocijacija sa samim Stožerom uopće može koristiti HDZ-u.

Plenković je, svjestan da su birači ove jedinice (posebno u ruralnijim krajevima) skloni tradicionalnim vrijednostima, odlučio „zaboraviti prošlost“ te se „pomiriti“ s protivnikom na HDZ-ovim izborima, Mirom Kovčem (14. mjesto) kojeg je, zajedno s Marijanom Petir (2. mjesto), poslao da birače privuku pričom o abortusu, manjinama i LGBTQ zajednici, odnosno da birače „prestraše“ kako će ljevica, ukoliko osvoji vlast, uvesti „gej diktaturu“ u kojoj bi abortus bio obaveza (radi se, naravno, o karikaturi njihovih stajališta).

Bartulica i Grmoja idu po mandate

Domovinski pokret u sisačku jedinicu poslao je Stephena Nikolu Bartulicu (popularnog Stjepu) kako bi im donio jedan mandat. U ovoj jedinici iz Domovinskog pokreta ne računaju na više od toga, svjesni kako je njihova snaga prvenstveno u slavonskim izbornim jedinicama (IV. i V. izborna jedinica). Doseći 5% u ovoj jedinici ne bi im trebalo predstavljati problem, ali nešto više od toga itekako im predstavlja (možda neostvariv) izazov.

Most je išao na provjereno. U VI. izbornu jedincu poslali su Nikolu Grmoju, političkog tajnika (koji je, kao Božo Petrov, iz Metkovića), da im, kao 2016. godine, donese mandat. Razlika u odnosu na 2016. godinu je ta što ovaj put na izbore ide s prve, a ne druge pozicije, te što je nakon četiri godine mandata saborskog zastupnika stekao daleko veću prepoznatljivost, koja bi mu mogla i trebala biti adut na ovim izborima.

Glavašević ide s Možemo!

Lijevo-zelena koalicija okupljena oko platforme Možemo! u ovoj izbornoj jedinici ima dosta dobre šanse osvojiti 1 mandat. Prva na njihovoj listi je profesorica s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, Danijela Dolenec, ujedno i jedna od najznačajnijih u izradi izbornog programa koalicije, a na listi je i Ana Alapić (3. mjesto), dobitnica nagrade „Ponos Hrvatske“.

Uz dužno poštovanje damama, najveći „šušur“ vezan za listu zeleno-lijeve koalicije u VI. izbornoj jedinici izazvao je Bojan Glavašević. Bivši SDP-ovac i donedavni saborski zastupnik po novi mandat ide s 14. mjesta na listi Možemo! te će preferencijalnim putem pokušati izboriti mandat. Inače, Glavašević je i 2016. godine u Sabor ušao preferencijalnim putem s obzirom da njegovo mjesto na tadašnjoj listi SDP-a također nije bilo ulazno.

Raspodjela mandata

Raspodjela mandata mogla bi biti vrlo slična onoj iz 2016. godine, s time da su politički akteri nešto drugačiji. Restart koalicija mogla bi (možda i trebala) osvojiti 6 mandata (5 imaju sigurnih). Oni se nadaju da mogu dobaciti i do 7, ali trenutno se to ne čini pretjerano izglednim. HDZ ima sigurnih 5, s očima koje gledaju prema 6. mandatu, ali ovaj put (za razliku od 2016. godine) bi im taj 6. mandat mogao biti nedohvatljiv, makar u vidom polju.

Domovinski pokret i Most mogu računati na svoje mandate (svakom po 1), a mandat se, čini se, smiješi lijevo-zelenoj koaliciji kojoj bi značajno trebao pomoći angažman Bojana Glavaševića. Ostali akteri poput koalicije Dosta pljačke (koju predvodi Tihomir Lukanić), koalicije Pametno/Fokus/Stranka s imenom i prezimenom (koju predvodi Davor Huić) te Bandićeve liste (na kojoj su Zvonko Kunić i Miodrag Demo) ostaju ispod izbornog praga.

Predikcija raspodjele mandata redakcije Planet.hr u VI. izbornoj jedinici

Restart koalicija – 6

HDZ – 5

Most – 1

Domovinski pokret – 1

Lijevo-zelena koalicija (Možemo!, Nova ljevica, Radnička fronta, Orah) – 1

VI. IZBORNA JEDINICA – ZBIRNA LISTA PRAVOVALJANIH LISTA ZA IZBOR ZASTUPNIKA U HRVATSKI SABOR

VI. IZBORNA JEDINICA – IZBORI ZA ZASTUPNIKE U HRVATSKI SABOR 2016. GODINE

Pročitajte još…