IX. izborna jedinica: desno, desno, desnije

Flickr / Facebook (Hrvoje Zekanović; Miro Bulj; Hrvatska stranka prava - HSP)

U seriji članaka u kojima se analizira političko stanje u 10 hrvatskih izbornih jedinica na red je došla IX. izborna jedinica

Analizu izbornih jedinica nastavljamo s IX. izbornom jedinicom koja obuhvaća Ličko-senjsku, Zadarsku, Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku županiju (njezin sjeverni dio). Radi se o, po mnogočemu, najizvjesnijoj izbornoj jedinici kojom desnica (HDZ pogotovo) suvereno vlada (i gdje uzima najviše mandata) godinama. Ove godine situacija će približno biti ista, uz neke male, ali značajne razlike.

Škorin Domovinski pokret, Most i koalicija Desna liga naštetit će malo HDZ-ovom rezultatu u ličko-dalmatinskoj izbornoj jedinici, ali HDZ-ova pobjeda ne bi trebala doći u pitanje. Dvojbeno je, ipak, s kojom razlikom (u mandatima, ali i glasovima) će HDZ „slaviti“ u odnosu na Restart koaliciju.

Šanse Restart koalicije u ovoj izbornoj jedinici za pobjedu ne postoje. Njihov je cilj izgubiti sa što manjom razlikom, tj. osvojiti što je moguće više mandata. Kako sada stvari stoje, to bi trebalo biti 4 mandata. Optimistični SDP-ovci iz te jedinice spominju čak 5 mandata, ali SDP je trenutno bliže tome da padne na 3, negoli da naraste do 5. mandata.

Ostali akteri u ovoj izbornoj jedinici imat će isključivo epizodne uloge i teško je očekivati da će, izuzev pet prethodno navedenih opcija (a ni one nisu 100% sigurne), netko uopće preći prag i sudjelovati u raspodjeli mandata. Pogotovo se to odnosi na stranke ljevice i lijevog centra čije su šanse gotovo pa ravne nuli.

Malenica kao snažan adut ili pogrešna Plenkovićeva procjena?

Prvi na HDZ-ovoj listi u IX. izbornoj jedinici je ministar uprave, Šibenčanin Ivan Malenica. Radi se o svojevrsnom eksperimentu premijera Plenkovića koji je u zadarsko-šibensku jedinicu poslao javnosti manje poznatog HDZ-ovca da pokuša pridobiti glasove što više dalmatinskih i ličkih birača.

Malenici društvo na listi prave Ante Sanader (na 3. mjestu na listi) te Branka Juričev-Martinčev (9. mjesto) i Božidar Kalmeta (14. mjesto) koji će mandate loviti preferencijalnim glasovima. Inače, upravo je situacija oko Kalmete, kojemu se sudilo za korupciju, izazvala najveću buru u javnosti jer se očekivalo da će biti među prvih troje na listi, ali ga je Plenković „gurnuo“ na samo dno liste i na taj način se „obračunao“ s čovjekom s kojim, navodno, nije u dobrim odnosima.

Plenkovića su, naime, šibenski gradonačelnik (Željko Burić) i šibensko-kninski župan (Goran Pauk) odbili te neće biti na listi što potencijalno može predstavljati određenu zamku za HDZ jer se radi o popularnim političarima u Šibeniku i okolici koji predstavljaju značajan bazen glasova IX. izborne jedinice.

Ne smijemo nikako zaboraviti da bi u ovoj jedinici veliku ulogu mogla odigrati afera „Vjetroelektrane“ s obzirom da je bivša HDZ-ovka i bivša „kninska kraljica“ Josipa Rimac „ordinirala“ po ministarstvima upravo vezano za vjetroelektranu Krš-Pađane koja se nalazi u IX. izbornoj jedinici. Koliko će ta afera HDZ-u oduzeti glasova, teško je reći, ali sasvim sigurno HDZ neće proći neokrznut.

Koštati bi ih mogla i situacija u Zadru, tj. širenje corone zbog teniskog turnira Adria Tour kojeg je organizirao Novak Đoković. Naime, i zadarski gradonačelnik i zadarski župan završili su u samoizolaciji (iako nisu na HDZ-ovoj listi), a mnogi su isto tražili i za premijera Plenkovića koji je bio u bliskom kontaktu s nekolicinom tenisača, ali do toga vjerojatno neće doći.

Restart bez Ostojića

Bernardić je možda i najvećih problema u sastavljanju lista imao upravo u IX. izbornoj jedinici gdje su mu čak dvojica kandidata odbila biti na listi. To su Joško Šupe, predsjednik šibensko-kninskog SDP-a, te Ranko Ostojić, bivši ministar unutarnjih poslova u Milanovićevoj vladi. Oni su odbili biti na listi zato jer se kako kažu „nisu poštivali dogovori“ te zbog pojedinih ljudi na listi (op.a. Romana Nikolić u IV. i Željko Sabo u V. jedinici).

Na listi, na čijem je čelu Franko Vidović, nema gradonačelnika Trogira (Ante Bilić) i načelnika općine Tisno (Ivan Klarin) koji bi u svakom slučaju pomogli šansama SDP-a i Restart koalicije u IX. izbornoj jedinici, ali s obzirom da ne pripadaju krugu Bernardićevog „klana“ nisu imali šanse naći se na listi. Bez njih dvojice te Ranka Ostojića, ali i Sabine Glasovac koja je „poslana“ u IV. izbornu jedinicu, SDP-ov potencijal za nešto većim brojem mandata u ovoj jedinici znatno slabi.

Tko će desnije?

Miro Bulj donijet će Mostu 1 mandat u ovoj izbornoj jedinici. Više od toga trenutno nisu u stanju osvojiti. Škorin Domovinski pokret u Sabor će poslati Hrvoja Zekanovića, opskurnog radikalnog desničara koji se često hvali „vrsnim poznavanjem“ stopa fertiliteta u Hrvatskoj. Teško Škorina „klika“ može računati na više od jednog mandata.

Koalicija Desna liga (HSP, NHR i GO) koju u IX. izbornoj jedinici predvodi gradonačelnik Gospića, Karlo Starčević, mogla bi pomutiti vode i zamagliti zrak svojim rezultatom u ovom dijelu Hrvatske. Inače, radi se nedvojbeno o radikalnim desničarima prema kojima je, između ostalog, homoseksualnost bolest.

Ostali nemaju šanse

Stipe Petrina, koji na ove izbore izlazi sa Živim Zidom i koalicijom Dosta pljačke, ovaj će put teško do mandata, kako zbog konkurencije, tako i zbog toga što ga nismo previše viđali u medijima u posljednje vrijeme. Ipak, Stipe Petrina je stari lisac koji bi mogao izvući nekog asa iz rukava te se ipak pronaći na vlaku koji vodi u Sabor. Makar, teško da ćemo gledati taj film.

Zeleno-lijeva koalicija (platforma Možemo!) u ovoj izbornoj jedinici nema apsolutno nikakve šanse preći izborni prag, a slična sudbina očekuje i novoformiranu koaliciju liberalnih stranaka Pametno, Fokus i Stranka s imenom i prezimenom koji također neće preko potrebnih 5%. Lista Željka Keruma u IX. jedinici isto neće preko praga čega je svjestan bio i sam Kerum pa je „najjače igrače“ poslao u X. jedinicu prepustivši IX. na milost i nemilost HDZ-u.

Raspodjela mandata

HDZ, po svemu sudeći, osvaja 7 mandata, a potencijalno se mogu nadati i 8. mandatu. Restart koalicija predvođena SDP-om osvojit će vrlo vjerojatno 4 mandata, sigurno ne preko toga. Most se može nadati 1 mandatu, kao i Škorin Domovinski pokret i teško da će ići preko tog broja.

Koalicija Desna liga mogla bi sasvim komotno preći izborni prag i osvojiti 1 mandat koji bi bio onaj 8. HDZ-ov mandat te bi im ga u tom slučaju „otrgnuli“. Ostali, kao što je prethodno navedeno, ne mogu očekivati mandate, a Stipe Petrina i njegova lista jedina je još koja se potencijalno može nadati prelasku praga, ali realnost nam govori da od toga ipak neće biti ništa.

Predikcija raspodjele mandata redakcije Planet.hr u IX. izbornoj jedinici

HDZ – 7

Restart koalicija – 4

Most – 1

Domovinski pokret – 1

Desna liga – 1

IX. IZBORNA JEDINICA – ZBIRNA LISTA PRAVOVALJANIH LISTA ZA IZBOR ZASTUPNIKA U HRVATSKI SABOR

IX. IZBORNA JEDINICA – IZBORI ZA ZASTUPNIKE U HRVATSKI SABOR 2016. GODINE

Pročitajte još…