V. izborna jedinica: Penava uzvraća udarac

Facebook (Predrag Fred Matić; Zdravko Marić, Marina Budimir; Ivan Penava)

Puno je bilo političkih konkurenata i izazivača u prošlosti koji su htjeli napakostiti HDZ-u u ovoj izbornoj jedinici, ali nikome to nije (do kraja) pošlo za rukom

Južnoslavonska (V.) izborna jedinica (Brodsko-posavska, Požeško-slavonska i Vukovarsko-srijemska županija) HDZ-ova je sigurna zona. Riječ je o izbornoj jedinici (uz IX.) u kojoj su pobjedu odnijeli čak i 2011. godine kad su, nakon Sanaderovih afera, predvođeni Jadrankom Kosor ostvarili najgori izborni rezultat u povijesti stranke.

Biračima ove jedinice, izgleda, nije bitno tko su kandidati na HDZ-ovim listama, a još manje koji je stranački program. Jedino što im je uistinu važno jest činjenica da na izbornom listiću stoji naziv „Hrvatska demokratska zajednica – HDZ“ i to im je, očigledno, dovoljan razlog da na izborima zaokruže broj koji stoji uz naziv stranke.

Puno je bilo političkih konkurenata i izazivača u prošlosti koji su htjeli napakostiti HDZ-u u ovoj izbornoj jedinici, ali nikome to nije (do kraja) pošlo za rukom. Takav nas scenarij očekuje i ovog puta kada HDZ u izbornu utakmicu (u V. izbornoj jedinici) ulazi kao apsolutni favorit. Ostale stranke/koalicije trebale bi se zadovoljiti mrvicama sa stola koje im HDZ prepusti.

Zdravko Marić i Stevo Culej – dvije strane iste medalje?

HDZ-ovu listu u V. izbornoj jedinici predvodi nestranački čovjek, rođeni Brođanin, ministar financija Zdravko Marić. Radi se o jednom od najkvalitetnijih i, svakako, najkompetentnijih Plenkovićevih ministara (iako ljestvica i nije baš previsoko podignuta) zahvaljujući čijem djelovanju Hrvatska nije u potpunosti gospodarski i financijski potonula u posljednje 4 godine.

Marić je fin i pristojan političar koji se u svojim javnim istupima fokusira isključivo na područje gospodarstva i financija, što i je njegov forte. Takav profil kampanje, doduše, u Slavoniji ne znači previše, posebice ako uzmemo u obzir da se radi o dijelu Hrvatske koji je izrazito nerazvijen, industrijski zapušten i dio iz kojeg iseljava daleko najviše ljudi, posebice mladih.

Iz tih je razloga Plenković odlučio u V. izbornu jedinicu poslati Stevu Culeja, jednog od pripadnika (radikalno) desne struje unutar HDZ-a, kako bi „igrao“ i „pucao“ na niske strasti kod birača pričajući o Domovinskom ratu, opasnosti dolaska komunista na vlast i sličnim temama. Culej je, inače, na proteklim predsjedničkim izborima podržao Miroslava Škoru zbog čega je prema stranačkom statutu trebao biti izbačen iz HDZ-a, ali je Plenković očigledno prosudio da mu je oportunije zadržati ga kako bi se lakše umilio desnici.

Na listi su i ministri Aldarović i Banožić, pripadnici Plenovićeve struje mlađih HDZ-ovaca koji nisu prepoznati među članstvom i biračima, ali su im osigurana visoka prolazna mjesta koja im jamče ulazak u Sabor. U HDZ-u se nadaju da mogu do 8 mandata, što ne treba u potpunosti isključiti, ali vjerojatnije je ipak da će se zadržati na 7.

Restart sa Sabom nije restart koji bi birači htjeli

Listu Restart koalicije predvodi zastupnik SDP-a u Europskom parlamentu, Predrag Fred Matić. Je li Matić na listi samo kako bi privukao birače ili zaista ima ambiciju otići u Sabor, pokazat će vrijeme, ali činjenica je da je Matić „fajter“ kakav SDP-u trenutno fali, posebice u slavonskim izbornim jedinicama.

Na listi Restarta nalazi se i Željko Sabo, bivši gradonačelnik Vukovara koji je pravomoćno osuđen za političku korupciju te je odležao svojih 6 mjeseci u zatvoru. Stavljanjem Sabe na listu, Bero je maksimalno oslabio vlastitu municiju kojom je namjeravao (opravdano) kritizirati HDZ zbog korupcije jer sad na svaki spomen o korupciji u redovima HDZ-a oni mogu SDP-u (opravdano) predbaciti situaciju oko Sabe.

Slučaj Sabo neće pretjerano naštetiti Restart koaliciji u V. izbornoj jedinici jer je Sabo i dalje prilično popularan u Slavoniji, ali moglo bi im se itekako obiti o glavu u ostalim izbornim jedinicama gdje birači imaju nultu stopu tolerancije na političku korupciju te bi se tim biračima mogao zgaditi način na koji SDP gotovo pa legalizira ono zbog čega već godinama kritizira HDZ, a to je politička korupcija i trgovina.

Penava u osvetničkoj misiji

Domovinski pokret u V. izbornoj jedinici predstavlja vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, dojučerašnji HDZ-ovac koji je stranku napustio zbog neslaganja s Andrejem Plenkovićem. Šanse Škorina pokreta posebno su velike u Slavoniji. Naime, upravo je u slavonskim županijama Škoro ostvario najbolje rezultate na predsjedničkim izborima, što, iako se ne može direktno poistovjetiti s parlamentarnim izborima, svakako je signifikantan pokazatelj.

U Škorinu (i Penavinu) taboru nadaju se da bi mogli značajno naštetiti HDZ-u te osvojiti 4 ili možda čak i 5 mandata, što ipak trenutno ne djeluje realistično, ali 3 mandata ne bi smjela doći u pitanje kad je V. izborna jedinica u pitanju. Penavi društvo na listi prave Marijan Pavliček i bivša Mostovka Ružica Vukovac. Njih troje bi trebali ući u Sabor sa Škorine liste za ovu izbornu jedinicu.

Most se nada mandatu, ali …

Jednom se mandatu u ovoj izbornoj jedinici nada i Most kojeg predstavlja gradonačelnica Iloka, Marina Budimir, ali prag od 5% mogao bi im se pokazati kao teško dostižan. Gospođi Budimir najviše, zapravo, šanse otežava Mostova kampanja koja se orijentirala na tzv. kapitalce (bračni par Raspudić, Miletić i Troskot) zanemarujući u potpunosti, posve neopravdano, prilično uspješnu gradonačelnicu Iloka. Takav bi im se pristup mogao osvetiti te bi u ovoj jedinici mogli ostati bez mandata.

Ostale političke opcije, kojih je u ovoj jedinici relativno malo (13) u odnosu na druge dijelove Hrvatske, ne mogu se upustiti u borbu za mandate s obzirom da nemaju niti stranačku infrastrukturu niti dovoljno prepoznatljive kandidate koji bi mogli privući dovoljan broj birača potreban za osvajanje (barem) jednog mandata u ovoj južnoslavonskoj jedinici.

Raspodjela mandata

HDZ bi trebao prema svim očekivanjima i istraživanjima osvojiti 7 mandata i samo neka izvanredna okolnost (a toga u zadnje vrijeme ne nedostaje) bi ih mogla spustiti na 6 mandata. Ipak, za očekivati je kako se ništa drastično do izbora neće dogoditi, tj. ništa što bi moglo vjerno HDZ-ovo biračko tijelo odvratiti od HDZ-a te će oni suvereno osvojiti Slavoniju.

Restart koalicija bi, ipak, po svemu sudeći mogla biti druga politička opcija u ovoj jedinici te imaju, trenutno, sigurna 3 mandata, a kucaju na vrata 4. mandatu kojeg bi, vrlo lako, i mogli osvojiti. Domovinski pokret, kako se trenutno razvija situacija, ostaje na 3 osvojena mandata, što nije nimalo zanemariv rezultat. Ostale opcije trebale bi ostati ispod praga, uz mogući izuzetak Mosta koji bi trebao plesati na rubu granice izbornog praga (5%).

Predikcija raspodjele mandata redakcije Planet.hr u V. izbornoj jedinici

HDZ – 7

Restart koalicija – 4

Domovinski pokret – 3

V. IZBORNA JEDINICA – ZBIRNA LISTA PRAVOVALJANIH LISTA ZA IZBOR ZASTUPNIKA U HRVATSKI SABOR

V. IZBORNA JEDINICA – IZBORI ZA ZASTUPNIKE U HRVATSKI SABOR 2016. GODINE

Pročitajte još…