Bernardić umjesto sučeljavanja lovi mandate po Zagrebu, Plenković: “Očito je odbio zbog straha”

flickr

Moram priznati da mi je to jedna od najvećih i najnevjerojatnijih situacija u ovom mandatu, iako ih je bilo puno iza nas. Ovo je možda ‘točka na i’ u smislu sposobnosti i hrabrosti da se preuzme odgovornost”

Još nije počela službena kampanja za parlamentarne izbore, ali glavne političke opcije već naveliko obilaze Hrvatsku i ruše konkurenciju te plasiraju obećanja.

Aktualni premijer Andrej Plenković gostovao je u Dnevniku HTV-a u terminu u kojem se trebao sučeliti s SDP-ovim pretendentom na premijersku fotelju, Davorom Bernardićem. Plenković je poručio Bernardiću kako je bizarno da netko tko pretendira voditi Hrvatsku uoči izbora odbije doći na sučeljavanje.

O Kovaču i Škori

“Očito je odbio zbog straha jer nema nekog drugog razloga. Moram priznati da mi je to jedna od najvećih i najnevjerojatnijih situacija u ovom mandatu, iako ih je bilo puno iza nas. Ovo je možda ‘točka na i’ u smislu sposobnosti i hrabrosti da se preuzme odgovornost”, ustvrdio je Plenković.

Ponovio je još jednom da je stavljanjem Mira Kovača na listu pokazana “uključivost nakon zanimljivog unutarstranačkog procesa”. Realnost je pak nešto posve drugo, Kovač mu je kao predstavnik desnog stranačkog dijela potreban za dobivanje glasova. Indikativno, izbjegao je odgovoriti na izravno pitanje ‘Domovinski pokret – da ili ne’ rekavši tek kako treba pričekati rezultate izbora.

Bernardić cilja Zagreb

A dok čelnik Restart koalicije izbjegava sučeljavanje, vrijeme koristi za obilazak terena. Davor Bernardić i predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras poručili su da će, ako uspiju formirati vladu nakon izbora, po hitnom postupku donijeti zakon o obnovi Zagreba, po kojemu će građani snositi 20 posto troškova obnove.

Bernardić je najavio da će jedan od ključnih zadataka nove vlade nakon 5. srpnja biti donošenje zakona o obnovi Zagreba, kako bi ljudima omogućili da se vrate u domove, spriječili manipulacije i špekulacije s nekretninama, pokrenuli građevinski sektor i obnovili Zagreb.

“Jedan od prvih zakona na novoj vladi bit će zakon o obnovi Zagreba, po hitnom postupku ćemo ga uputiti u Hrvatski sabor i u prvom tjednu zasjedanja izglasati”, ustvrdio je Bernardić.

Ocijenio je kako je HDZ-ova vlast “pobjegla na izbore” jer je na taj način pobjegla od odgovornosti, što će ostati zapamćeno kao pečat na kraju njihova mandata.