Šuplji Restart, skučeni HDZ i žetončići

saborski zastupnici, Hrvatski sabor, troškovi
YouTube/Screenshot

U vladajućem HDZ-u skrojili su liste za izborne jedinice temeljem kojih će, vjeruju, jutro 6. srpnja dočekati kao pobjednici. Ali ni najromantičniji obožavatelji te stranke ne vjeruju da će HDZ sam krojiti vladu. Morat će koalirati s nekim. S druge strane, čini se da će se Restart koalicija trebati unutar sebe još jednom potiho restartati jer je Davor Bernardić u hranjenju mnoštva gladne djece oko SDP-a zaboravio na same SDP-ovce.

Iako još nisu priveli kraju interne ankete, dvije dominantne stranke u Hrvatskoj već itekako imaju razloga za brigu. U vladajućem HDZ-u skrojili su liste za izborne jedinice temeljem kojih će, vjeruju, jutro 6. srpnja dočekati kao pobjednici. Ali ni najromantičniji obožavatelji te stranke ne vjeruju da će HDZ sam krojiti vladu. Morat će koalirati s nekim. A taj netko neće biti hrvatski narod (izraz koji je postao moda ovih izbora, a apsurdan je jer idejom demokracije stranke predstavljaju volju naroda), već netko od stranaka ili dijelova stranaka koje se domognu Hrvatskog sabora.

Tko je cura za udaju?

Andreju Plenkoviću će najizglednija “cura za udaju” biti Domovinski pokret Miroslava Škore bez obzira što oni sada tvrde da će dati ruku HDZ-u, ali samo ako Plenković ne bude premijer. Najavom “tvrde kohabitacije” dat će se nekako pregrmiti “i poslije Andreja – Andrej”, dobije li Pokret u ruke dovoljan dio kolača. Sve rjeđe Škoro niječe želju da bude dio vlasti na ovaj ili onaj način jer, iskreno, tko u politiku ulazi da bi bio oporba?

Plenković nema mnogo manevarskog prostora, osim što se može nadati da će Kerum, Desna liga i slični politički liliputanci otkinuti Škori i Mostu ponegdje pokoji glas i time im oslabiti kasniju ulogu. Zato i posljednja prozivanja da Škoro želi dovesti Bernardića na mjesto premijera treba shvatiti samo kao dio ovog predizbornog ciklusa. Sjetimo se samo da Plenković i dalje računa na Davora Ivu Stiera i Stevu Culeja iako mu nisu išli niz dlaku u posljednje vrijeme. Može se slično učiniti i s pokretašima.

Bero već plaća danak širokoj koaliciji

S druge strane, čini se da će se Restart koalicija trebati unutar sebe još jednom potiho restartati jer je Davor Bernardić u hranjenju mnoštva gladne djece oko SDP-a zaboravio na same SDP-ovce. U nužnosti da namiri koalicijske partnere i partikularne interese unutar stranke, Bernardić je u Dalmaciji ostao bez tri jaka imena na listama. Zahvalili su se na kandidaturama i mjesto prepustili drugima Ranko Ostojić, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost u prošlom mandatu Sabora i 30-godišnji stranački vojnik, potom gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević, koji se čak spominjao kao nositelj liste u X. izbornoj jedinici te Joško Šupe, predsjednik SDP-a Šibensko-kninske županije.

Glavobolje i raskoli unutar SDP-a, a još ni kampanja nije počela. A što tek kada se krene u seciranje navodno već oformljene Restart vlade u sjeni. Ideja im je smanjiti broj ministarstava na 10 do 12 ali kada se uđe u detalje nazire se način kako se to namjerava raditi. Neki ministri i ministarstva pokrivali bi, naravno, područja koja bi izgubila svoja ministarstva, a tu se otvaraju mjesta za niz pomoćnika ministara i državnih tajnika iz raznoraznih stranaka iz koalicije. Istovremeno upitna su i poneka čelna imena u resorima. Lamentira se tako da bi, ako Franko Vidović dobije ministarstvo branitelja, Arsen Bauk postao ministar obrane, spominje Jutarnji list. E, to će silno razveseliti vojni kadar koji je Damir Krstičević nedvojbeno vratio na neke stare staze slave.

Bernardićeve glavobolje ni blizu nisu gotove, štoviše, “igre gladi” na ljevici tek počinju. A i tu će biti mrvljenja, pojest će mu djelić Zagreba platforma Možemo, grabit će Demokrati i drugi sitniji iako bi se svi oni mogli utrpati kasnije pod isti stijeg u svetoj misiji rušenja HDZ-a.

A najgore…

Još uvijek nipošto ne treba isključiti ni mogućnost velike koalicije, ali ni manjinske vlade (koja bi možda u ovoj situaciji bila nešto najpovoljnije i najpoštenije za građane), ali konačno se može progovoriti i trendu koji je promovirao netom raspušteni saziv Hrvatskog sabora – žetončićima. Naime, ne postoji ozbiljnija lista koja neće biti sastavljena od svega i svačega i tu leži prava opasnost za političku transparentnost u doglednoj budućnosti.

Bude li rezultat nakon 19 sati u nedjelju 5. srpnja gust, odmah će se krenuti u vrbovanje zakaparenih spavača na tuđim listama. Iz ovog saziva pouzdano znamo da takvi neće nikada iznevjeriti onog pod čije su skute došli već će mu do kraja držati stranu. Žetončići bi bili najgora opcija za hrvatsku budućnost.