IV. izborna jedinica: bitka za dušu Slavonije

Flickr / Facebook (Ivan Anušić; Vesna Vučemilović)

Zasigurno će bitka u ovoj izbornoj jedinici biti neizmjerno zanimljiva s obzirom da se za mandate bore tri prilično snažna politička aktera

IV. izborna jedinica (Virovitičko-podravska i Osječko-baranjska županija) u većini izbornih ciklusa pokazala se puno sklonija desnici i desnim političkim opcijama. Ipak, HDZ je nerijetko imao problema u ovoj jedinici zbog stranaka koje su pucale na isto biračko tijelo, što bi u konačnici znalo rezultirati i činjenicom da su SDP i partneri pojedinačno osvajali najviše glasova.

Najbolji primjer tome su parlamentarni izbori iz 2011. godine kada je Glavašev HDSSB znatno naštetio HDZ-u Jadranke Kosor te je Kukuriku koalicija predvođena SDP-om ni kriva ni dužna stoga odnijela pobjedu iz sjevernoslavonske izborne jedinice. Ulogu HDSSB-a u ovom izbornom ciklusu preuzeo je Domovinski pokret Miroslava Škore koji će HDZ-u sigurno naštetiti, ali teško je očekivati da se ponovi ishod iz 2011. godine.

Ipak, zasigurno će bitka u ovoj izbornoj jedinici biti neizmjerno zanimljiva s obzirom da se za mandate bore tri prilično snažna politička aktera te uzevši pritom u obzir podosta kontradiktorne rezultate nekoliko anketa/istraživanja upravo za ovu izbornu jedinicu. Možemo, stoga, sasvim komotno reći da postoji nekoliko sasvim različitih, a opet vrlo kredibilnih, potencijalnih ishoda u raspodjeli mandata ove slavonske jedinice.

Župan Anušić kao stup HDZ-ove obrane u Slavoniji

Listu HDZ-a, očekivano, predvodi popularni župan Osječko-baranjske županije, potpredsjednik HDZ-a, Ivan Anušić. Upitno je namjerava li Anušić u Sabor ili će nastaviti s radom župana, ali ne iznenađuje da je upravo on na čelu HDZ-ove liste u ovoj jedinici. Radi se o iskrenom i vrlo konkretnom političaru kojeg Slavonci vole te je Plenkovićeva odluka da odigra na kartu zvanu Anušić iz perspektive branjenja HDZ-ovih glasova od Škorinog pokreta potpuno razumljiva i očekivana.

Na listi je i Josip Đakić, javnosti poznat u posljednje vrijeme po „sjajnom“ ponašanju njegovih sinova koji su u medijima završili zbog vožnje u alkoholiziranom stanju te prijetnje nacionalnim manjinama i iznošenju etničke netrpeljivosti na društvenim mrežama. Sam Đakić na listi se ponajviše nalazi kako bi značajnije mobilizirao braniteljsku populaciju te kako bi aktivirao HVIDRA-u da se aktivnije uključi u HDZ-ovu kampanju.

Mjesto na listi pronašli su i Plenkovićevi ministri Marko Pavić i Vesna Bedeković koje je predsjednik HDZ „sakrio“ na 5. i 6. mjesto, s obzirom na njihovu iznimnu nepopularnost (op.a. Pavić je tvorac sulude mirovinske reforme koja, nasreću, nije prošla, a Bedeković je, barem, suodgovorna za proboj corone u domove u Splitu i Koprivnici). Na listi je i direktor Hrvatskih cesta, Josip Škorić (7. mjesto), a gradonačelnik Đakova, Marin Mandarić, na iznenađujuće je niskom mjestu (9.) iako bi zasigurno doprinio puno više da je postavljen na neko od ulaznih mjesta.

Obiteljsko nasilje naštetilo šansama Restarta?

Restartovu listu u IV. izbornoj jedinici predvodi Sabina Glasovac. Jedina je to žena na čelu Restartovih lista, što je razočaravajuće ukoliko se sjetimo brojnih Berinih najava o ravnopravnosti spolova na listama. Glasovac, inače rođena Našičanka koja od malena živi i radi u Zadru, na čelo Restartove liste u ovoj jedinici dospjela je u nimalo simpatičnim i po Restart ugodnim okolnostima.

Naime, SDP-ov izborni koordinator IV. izborne jedinice bio je Domagoj Hajduković. Nije uopće upitno da ne moraju uvijek svi koordinatori nužno biti i prvi na listama, ali kod Hajdukovića se to ipak činilo kao gotova stvar, posebno nakon što je europarlamentarka Biljana Borzan odbila predvoditi listu jer nije htjela biti samo mamac za birače. No, uslijedilo je potom „famozno“ obiteljsko nasilje zbog kojeg je, čini se, Hajduković nastradao dvaput.

Ispostavilo se da je Hajduković bio u vezi s Tomislavom Mikulinom, donedavnim šefom ureda Davora Bernardića, što je javnosti postalo poznato nakon što je Mikulin fizički nasrnuo na Hajdukovića i nanio mu fizičke ozljede zbog čega je Mikulin prijavljen policiji. Hajdukovića je „outala“ policija koja je u svojem izvještaju navela da se radi o obiteljskom nasilju. SDP je istog trena iz stranke udaljio Mikulina, ali ostaje dojam da su se prema Hajdukoviću ponijeli krajnje nekorektno.

Propuštena je prilika da upravo SDP postane avangarda hrvatske politike i da ponosno istakne Hajdukovića na prvo mjesto na listi, kao prvog javno deklariranog homoseksualnog političara. Za stranku lijeve provenijencije to nije trebalo predstavljati problem, ali strah od javne osude, izgleda, bio je jači. Inače, na listi se nalazi i Romana Nikolić (3. mjesto) koja je optužena da je prijetila smrću stranačkoj kolegici čime si je SDP također „pljunuo u usta“.

Škoro u Slavoniju na megdan HDZ-u i SDP-u poslao sestru

Mnogi su očekivali da će Domovinski pokret u IV. izbornoj jedinici predstavljati Miroslav Škoro osobno, pogotovo zato jer se radi o rođenom Osječaninu. Ipak, odluka nije otišla u tom smjeru te je Škoro spas potražio u II. izbornoj jedinici, a IV. je prepustio Vesni Vučemilović, svojoj sestri. Inače, Vučemilović je zadužena za gospodarski plan Domovinskog pokreta s obzirom da se radi o vrsnoj ekonomistici.

Domovinski pokret nada se vrhunskom rezultatu u ovoj izbornoj jedinici. Spominje se čak 5 ili 6 mandata, ali to ipak više spada u kategoriju „mokrih snova“ Miroslava Škore negoli u stvarni omjer snaga. Domovinskom pokretu će zasigurno pomoći i činjenica da se na njihovoj listi našao i Krešimir Bubalo, nekadašnji HDSSB-ov osječko-baranjski župan i bivši osječki gradonačelnik. Broj mandata na koji mogu računati i čemu se nadaju kreće se oko 3 ili 4.

Raspodjela mandata

HDZ bi prema svemu sudeći trebao biti pobjednik u ovoj izbornoj jedinici, ali glavno je pitanje s kolikom razlikom i ispred koga. 6 mandata HDZ-a ne bi trebalo doći u pitanje, a sve preko toga je moguće, ali ovisit će o broju glasova za ostale opcije. Očekivanja iz HDZ-ovog tabora vrte se oko 8 mandata, ali ne izgleda da bi do toga moglo doći, barem ne kako trenutno stvari stoje.

Restart koalicija i Domovinski pokret vode mrtvu trku za drugo mjesto i razlika između njih trebala bi biti uistinu malena. Zapravo, toliko malena da bi im trebao pripasti i identičan broj mandata, ali naravno da su očekivanja u njihovim taborima ipak nešto optimističnija te da se nadaju kako će upravo oni ostvariti bolji rezultat od konkurencije i osvojiti mandat ili dva više.

Što se tiče ostalih političkih opcija, vrijedi napomenuti da je Ivan Vrdoljak ponovno aktivan u politici te da nastoji politički mrtvoj stranci (HNS-u) donijeti mandat okupljajući sve živo i neživo što se u Slavoniji može pronaći pa su tako s njime na listi Ivica Vrkić (teško bolesni gradonačelnik Osijeka) te bivši HDSSB-ovci Dinko Burić i Zoran Vinković. Bez obzira na tu šaroliku koaliciju, birači bi ovaj put Vrdoljaka trebali trajno politički uspavati s obzirom da ovaj politički trgovac neće preći izborni prag.

Predikcija raspodjele mandata redakcije Planet.hr u IV. izbornoj jedinici

HDZ – 6

Restart koalicija – 4

Domovinski pokret – 4

IV. IZBORNA JEDINICA – ZBIRNA LISTA PRAVOVALJANIH LISTA ZA IZBOR ZASTUPNIKA U HRVATSKI SABOR

IV. IZBORNA JEDINICA – IZBORI ZA ZASTUPNIKE U HRVATSKI SABOR 2016. GODINE

Pročitajte još…