Ina donijela odluku: 150 milijuna kuna za dokapitalizaciju Petrokemije

Ina, Petrokemija
Flickr / Mark Jochim
Odluka o pokretanju dokapitalizacije donesena je u siječnju

Ina je prije dva dana donijela odluku o ulasku u vlasničku strukturu Petrokemije s dokapitalizacijom od 150 milijuna kuna. Nadzorni odbor je jednoglasno podržao tu odluku. Model oko kojeg se pregovara je zajednički ulazak Ine i Prvog plinarskog društva prema kojem bi imali većinski udio od 55 posto.

Odluka o pokretanju dokapitalizacije donesena je u siječnju na skupštini dioničara Petrokemije. Cilj im je bio prikupiti 450 milijuna kuna.

Na Vladinoj sjednici u četvrtak donesena je odluka o kupovini tražbina banaka prema Petrokemiji u iznosu od 450 milijuna kuna. To je bio glavni uvjet u pregovorima, ali i važna odluka za kvalitetno poslovanje. U priopćenju o ovoj odluci stoji da “Inina namjera za sudjelovanjem podrazumijeva poduzimanje daljnjih aktivnosti od strane svih uključenih dionika”, prenosi Novi list.

Petrokemija, koja je glavni proizvođač mineralnih gnojiva u Hrvatskoj, prošlu godinu završila je s gubitkom od 146,8 milijuna kuna. Godinu prije je gubitak iznosio puno manje, 87,3 milijuna kuna. Vlasništvo države iznosi 79,85 posto, a prihodi tvrtke iznose 2 milijarde kuna. Oni su povećani za čak 3,3 posto u odnosu na 2016. godinu, no porasli su i ukupni rashodi na 2,1 milijardu kuna.