Odsada u Hrvatskoj markica posvećena Ludwigu van Beethovenu

Hrvatska pošta

Hrvatska pošta pušta u optjecaj novu poštansku marku s likom poznatog skladatelja Ludwiga van Beethovena povodom 250. obljetnice njegova rođenja.

Portret Ludwiga van Beethovena rad je slikara Josepha Karla Stielera. Autorica ovog posebnog izdanja je Dubravka Zglavnik Horvat, inače dizajnerica iz Zagreba.

Poštanska će marka u optjecaj biti puštena 11. studenog, a njena nominalna vrijednost će biti 13 kuna.

“Ludwig van Beethoven (Bonn, 1770. – Beč, 1827.), njemački skladatelj iz obitelji flamanskog podrijetla, najveći dio života proveo je u Beču. Premda službeno ‘okovan’ u uvriježenoj poziciji unutar skladateljskog trojca bečke klasike, kao najmlađi uz Josepha Haydna i Wolfganga Amadeusa Mozarta, dobrano je odškrinuo vrata glazbene romantike. Nastupao je kao dirigent i izvrstan pijanist, a k tomu je bio i prvi važniji skladatelj koji je većinom živio kao slobodan umjetnik bez trajnog zaposlenja. Gord i ponosan, u trajnoj, ali neostvarenoj potrazi za ljubavlju, skladao je mukotrpno boreći se za savršenstvo svakog motiva i fraze.

Njegova se glazba odlikuje jasnoćom forme, dojmljivim melodijama, maestroznošću i pregnantnim ritmom. Kada je njegov dugogodišnji progresivni gubitak sluha 1819. rezultirao potpunom gluhoćom, ni to ga nije spriječilo da napiše neka od svojih najboljih djela, poput veličanstvene Devete simfonije, u koju je, prvi put u povijesti simfonije, uz orkestar dodao i ljudski glas. Oda radosti iz završnog stavka te simfonije odabrana je da kao himna glazbom ujedini Europu.

U Beethovenovu opusu od oko 200 djela najbolji dio pripada instrumentalnoj glazbi: simfonijama, sonatama za klavir i za violinu te komornoj glazbi, osobito gudačkim kvartetima, a među vokalnim djelima ističu se velebna Missa solemnis i opera Fidelio. Mnogi poznaju njegove klavirske skladbe Za Elizu i Mjesečevu sonatu te Petu (Sudbinsku) simfoniju čiji je impresivan početak jedan od najpoznatijih motiva klasične glazbe uopće. Sudeći prema utjecaju koji je imao na daljnji razvoj glazbe i trajnu popularnost njegovih skladbi među širom publikom, može se reći da je Beethoven najpoštovaniji skladatelj u povijesti glazbe”, priopćili su iz Hrvatske pošte, kako navodi Index.

IZVOR: Index.hr

Ovdje možete preuzeti našu aplikaciju!