Države u kojima postoji Ministarstvo sreće

sreća, Ministarstvo sreće, UN
Pixabay
Aristotel je za života govorio da čovjek treba težiti vlastitoj sreći i sreći svoje zajednice. Prema njemu, svrha države je sreća njezinih građana, a čovjek je stvoren za život u zajednici i svoje vrline će najviše razviti u zajedništvu

Sreća građana je rijetko predmet rasprave među političarima, ali neki su ipak progovorili o tome pa su tako Butan, Nigerija, UAE i Venezuela uveli Ministarstvo sreće.

Butan je prva zemlja koja je uvela Ministarstvo sreće. Sreća stanovnika kod njih je važan politički cilj, a pravo na sreću upisano je u članak 9. njihovog Ustava.

U istraživanju provedenom 2015. godine 35 posto stanovništva je izjavilo da su “iznimno sretni”, 47,9 posto se osjeća “umjereno sretnima”, a 8,8 posto stanovnika Butana je izjavilo da su “nesretni”.

Unatoč svemu, Butan se na popisu Svjetskog izvješća sreće Ujedinjenih naroda našao na 97. mjestu od 156. država.

Butanov primjer slijedila je Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata pa je u veljači 2016. godine osnovan kabinet Ministarstva sreće, a ministricom je imenovana Njezina Ekscelencija Ohood bint Khalfan Al Roumi. Njezin glavni zadatak je uskladiti planove Vlade i programsku politiku kako bi se postiglo sretnije društvo.

UAE su se na listi godišnjeg Svjetskog izvješća sreće u dvije godine pomaknuli s 28. na 21. mjesto.

Kao i obično, nije rijedak slučaj da obećanja političara ostanu samo mrtvo slovo na papiru i da nadležna ministarstva ne obavljaju svoj posao.

Venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro 2013. godine je najavio uspostavljanje Ministarstva socijalne sreće, ali njegov kabinet nije polučio uspjeh. Venezuela se na posljednjem Svjetskom izvješću sreće našla na 102. mjestu.

Ministarstvo sreće od 2017. godine postoji i u Nigeriji, ali prema navodima građana do sad nije postiglo mjerodavan uspjeh. Nigerija se našla na 91. mjestu.

Prvo mjesto na ljestvici najsretnijih zemalja zauzima Finska. Na tu činjenicu je na Twitteru reagirao finski filozof i istraživač Frank Martela. On je istaknuo da je njegova dužnost, kao stručnjaka za istraživanje dobrobiti, da objasni zašto je sreća Finaca preuveličana.

Martel navodi da Finci i dalje imaju visoku stopu samoubojstava, uzimaju antidepresive i puno konzumiraju alkohol.

UN-ov izvještaj za 2018. godinu rangirao je 156 zemlja prema parametrima kao što su BDP po glavi stanovnika, očekivana životna dob, socijalna podrška, društvene slobode, velikodušnost i odsustvo korupcije.

Izvješće se ipak pokazalo klimavim, jer sreća je emocija subjektivne prirode i njezino mjerenje treba ovisiti o percepciji građana.

Izvor: Novi list