5 mentalnih navika zbog kojih ćete biti pametniji, tvrde neuroznanstvenici s MIT-a

inteligencija, znanost, mentalne navike
Foto: Pixabay
Znanstvenici tvrde da će rezultati testa inteligencije ostati uglavnom nepromijenjeni ako test damo osobi u osnovnoj školi i kasnije kada je ona već odrasla

Dok inteligencija ostaje uglavnom nepromijenjena, pamet se može značajno mijenjati, a jedan neuroznanstvenik objašnjava kako.

MIT neuroznanstvenik Ed Boyden postavio je nekoliko prijedloga o tome kako biti pažljiv, moćan i kreativan u svijetu s iznimno kompleksnim problemima, a neke od njih možete pročitati u nastavku.

Naučite kako učiti

Boyden navodi kako je važno da znate kako vaš mozak radi i da je jedan od najvažnijih talenata 21. stoljeća mogućnost da naučite sve odmah. Zato potrebno njegovati taj talent.

Pravite umne mape

Umne mape su jedan od jednostavnijih, ali najmoćnijih ideja koje ljudi ipak ne koriste često. Na veliki papir zapišite stvari koje morate napraviti i pronađite koje stvari ovise o drugima. Nakon toga pronađite stvari koje ne ovise o ničemu, ali postoji puno stvari koje ovise baš o njima i njih rješavajte prve.

Brzo pogriješite

Jedna od mantri Silicijske doline je da možete pogriješiti prilikom prvog pokušaja, ali učinite to brzo i odmah nastavite dalje. Sve pogreške koje napravite što prije maknite s puta, i čini se da se i Boyden slaže s ovim.

Stalno povezujte

Nemojte čitati pasivno nego pišite razmišljanja, bilješke i povezujte stvari dok čitate, čak i one stvari koje smatrate samo uvodnima.

Zapišite najbolje navike

Boyden navodi da s razvijanjem vještina trebate zapisivati najbolje vježbe pa tako, kada se vratite na nešto što ste već radili, možete to učiniti rutinskim poslom.

Izvor: Poslovni puls