Marvelovi novi superjunaci: upoznajte Snowflake and Safespace

Marvelovi novi superjunaci

Hulk je nadprosječno jak, Thor je Bog, Iron Man ima moćno odijelo, a Captain America neprobojan štit. No čini se da Marvelovi novi superjunaci imaju najjaču moć do sada – vrlo su svjesni moderne kulture.

Poznata franšiza stripova Marvel nada se pristupiti takozvanoj “snowflake” generaciji kroz predstavljanje dva nova junaka – blizance Snowflake i Safespace.

Snowflake (Pahuljica) sa kratkom plavom kosom i pripadajućim odijelom je nebinarna osoba – ne identificira se kao muškarac niti žena, a moć im je bacati oštrice u obliku pahuljica.

Blizanac Safespace (Siguran prostor) – izraz za okolinu slobodnu od predrasuda, konflikata i kritika – stvara polje obrane roze boje protiv svih neljubaznih neprijatelja.

Ko-kreator Daniel Kibblesmith predstavio je nove superjunake kao dio serijala “New Warriors” (Novi ratnici). “Njihove moći predstavljaju “post-ironičnu meditaciju na korištenje nasilja kako bi se istrijebio “bullying”. Konotacije riječi “snowflake” u našoj kulturi su trenutno vrlo krhke. Snowflake je superjunak koji ih pretvara u nešto oštro.” – izjavio je Kibblesmith.

Snowflake je prvi nebinarni supeheroj u ovoj franšizi, iako je Marvelov pisac Al Ewing ranije naglasio kako je Loki, brat od slavnog Thora, biseksualan i rodno fluidan.

Novi Marvelovi junaci nisu u potpunosti prihvaćeni od publike. Neki tvrde kako imena novih superjunaka ismijavaju LGBT+ zajednicu u ciničnom pokušaju podizanja publiciteta. Drugi smatraju da je ovo samo jadan pokušaj za ubacivanjem manjina i LGBTQ+ osoba u franšizu gdje ih ionako nedostaje.

Franšiza “Novi ratnici” uključuje i moderne superheroje koji se nazivaju “B-Negative”, “Screentime” i “Trailblazer”, a kako će ih šira publika prihvatiti, samo će vrijeme pokazati.

Izvor: dailymail.co.uk