Nevjerojatne građevine u špiljama i stijenama

Flickr

Povijesno gledajući, naše prve nastambe bile su špilje

Iako se od tada mnogo toga promijenilo, i danas postoje takve strukture preostale iz davnih vremena. Od hotela u pustinji do veličanstvenih zamaka, ovo su neke od nevjerojatnih građevina u špiljama, stijenama i planinama.

1. Petra, Jordan

Vjerojatno najpoznatija građevina urezana u stijenu je drevni grad Petra koji se nalazi na jugu Jordana. Najraniji podaci o ovom mjestu datiraju još od 312. godine pr.kr. Grad je urezan u planinu Jebel al-Madhbah, a u njemu se nalaze hramovi, grobnice i amfiteatar. Od 1985. pod zaštitom je UNESCO-a.

Flickr

2. Predjamski dvorac, Slovenija

 Ovaj dvorac nedaleko od Hrvatske izgrađen je u početku 13. stoljeća, a nalazi se iznad 14 kilometara dugačke špilje. Dvorac je navodno poslužio vitezu Erazemu Luegeru u skrivanju u 15. stoljeću. Zahvaljujući uskom prolazu ispod dvorca, mogao je neopaženo ulaziti i izlaziti, dok danas istim prolazom mogu proći i turisti.
Wikimedia Commons

3. Ellora, India

U liticama planine Charanandri smjestile su se špilje Ellora. Ovaj ogromni kompleks sadrži hramove i kipove Hinduista, Budista i Jainista, a datiraju između 600-ih do 1000-ih godina. Svi hramovi su izgrađeni u isto slično doba, a i dan danas služe kao simbol harmonije i tolerancije između religija u staroj Indiji. 1983. Ellora je postala zaštićena pod UNESCO-om.

Flickr

4. Hotel Marhala, Tunis

Ako ste ikada željeli iskusiti život u podzemnom gradu iz 4. stoljeća, onda je ovaj hotel stvoren za vas. Hotel Marhala nalazi se u blizini Sahare, a špilje omogućuju lokalnim stanovnicima da prežive visoke ljetne temperature.

Hotel je najpoznatiji po pojavljivanju u filmu Star Wars, a u blizini su organizirani i Star Wars obilasci.

Flickr

5. Dvorac Kropfenstein, Švicarska

Tajanstveni dvorac Kropfenstein nalazi se u Alpama, a o njemu postoji vrlo malo podataka. Pretpostavlja se da je izgrađen u 13. stoljeću. Krajem 15. stoljeća, postao je nenaseljen pa je počeo propadati, no danas i dalje stoji na istom mjestu.

Wikimedia Commons

6. Licijske grobnice, Turska

 Prema legendi ove veličanstvene grobnice izgrađene su na ovoj lokaciji da bi anđeli mogli odnijeti mrtve u zagrobni život. Ovdje je pokopan i kralj Kaunosa, a danas privlači mnoge turiste.
Wikimedia Commons

7. Puxer-Loch i dvorac Schallaun, Austrija

Ova dva dvorca ugrađena su u istu stijenu, a datiraju iz 12. stoljeća. Schallaun se može posjetiti penjanjem po stijeni, iako postoje dokazi da je nekada postojao i put koji je povezivao oba dvorca.

Wikimedia Commons

8. Cliff Palace, SAD

Masivni Cliff Palace u Coloradu izgrađen je između 12. i 13. stoljeća. Ugrađen je u pjeskovitoj stijeni u nacionalnom parku Mesa Verde, a ovdje su nekada živjeli domoroci Amerike. Do 1300. Cliff Palace bio je napušten, a ponovno je otkriven tek 1888. godine.

National Park Service

9. Dvorac Balm, Švicarska

Dvorac Balm izgrađen je u špilji koja je duboka 6 metara i široka 20 metara. Struktura je građena od drva, što je i razlog njezinom nestajanju kroz vrijeme. Istraživanje je pokazalo da su ljudi živjeli u ovom dvorcu od naše najranije povijesti.

Wikimedia Commons

10. Špilje Ajanta, Indija

Urezane u gotovo 77-metarske kamene stijene, Ajanta špilje sastoje se od niza hramova i kipova posvećenih Buddhi. Od 1983. pod zaštitom su UNESCO-a.

Wikimedia Commons

11. Dvorac Rappenstein, Švicarska

Osim što je poznato da je izgrađen sredinom 13. stoljeća, malo se zna o ovom dvorcu. Izgrađen je od zidova naslonjenih na prirodne zidove špilje, a danas je turističko odredište.

Wikimedia Commons

12. Lalibela, Etiopija

Najpoznatije svetište Etiopije, Lalibela sadržava srednjovjekovne crkve ugrađene u stijene. Datira između 7. i 13. stoljeća, a njezin oblik simbolizira Jeruzalem.

Wikimedia Commons

13. Longmen špilje, Kina

U kineskoj provinciji Henan nalazi se čak 2,345 špilja i 100,000 kamenih kipova! Zanimljivo je da su sve špilje ručno urezane u stijenu, a danas stoje kao primjer kineske umjetnosti i kiparstva. wiki

Wikimedia Commons

Ove destinacije trebaju vašu pomoć u čišćenju plaža