Ove destinacije trebaju vašu pomoć u čišćenju plaža

Naši oceani su u ozbiljnim problemima – reciklira se manje od petine plastike u svijetu.

Američki ronilac postigao je najdublji zaron u povijesti čak do Marjanske brazde – 6,8 milja ispod razine mora samo da bi pronašao predmete poput plastične vrećica i omota koji onečišćuju more. Čini se da se čak i u najudaljenijim dijelovima svijeta može pronaći čovjekov otpad.

U ovom trenutku situacija nije bajna kako izgleda – posebno u nekim od najpopularnijih turističkih područja. Indonezija, Tajland i Vijetnam ostaju neke od naših najdražih odredišta za odmor, ali to su prema podacima Our World in Data tri najgora zagađivača oceana na svijetu. Mnogi problemi proizlaze iz činjenice da su to nerazvijene zemlje i nemaju infrastrukturu za borbu sa zapanjujućim količinama plastičnog otpada. Kao rezultat toga, velik dio otpada završava u oceanu.

Problem je tolikih razmjera da ga je nemoguće zanemariti. Obale su sada prepune smeća koje oceani “ispljunu” van. Sve je više i više ugroženih morskih vrsta, a naši koraljni grebeni izumiru.

Ako idete na tropski odmor na jedno od ovih odredišta, možete učiniti nekoliko stvari kako biste pomogli u oko sprječavanja daljnjeg zagađenja. Čišćenja plaža te ekološka ronjenja neke su od inicijativa u koje se možete uključiti na sljedećem putovanju.

Bali

Bali je poznat po zalascima sunca, zelenilu i zapanjujućim slapovima. Također je razvijena reputacija koja im ne ide na ruku, a to je da su u posljednjih nekoliko godina postali jedan od najvećih zagađivača oceana na svijetu.

Mnoga od najpopularnijih turističkih mjesta nalaze se upravo na plaži, a turisti samim time postaju i stvaraoci otpada. Sam Bali postao je tek izuzetno popularna destinacija u posljednjih nekoliko godina – razvojne promjene mogu se primijetiti u područjima s najviše posjetitelja. Novi hoteli, restorani i barovi stalno se razvijaju, a otok još uvijek nema infrastrukturu za izvođenje tolikih zahtjeva.

Ako idete na najpopularniji indonezijski otok, postoji puno načina na koje možete pomoći kako bi se što manje osjetio utjecaj turista. Područja poput Canggu – surferski raj – domaćin je nekoliko projekata čišćenja plaže.

One Island One Voice domaćin je masovnog čišćenja diljem otoka svake veljače, a ove godine programu se pridružilo 45.000 volontera koji su sakupili više od 30 tona plastike.

Bali

Tajland

Tajlandski otoci, poput Koh Phi Phi, Koh Phangan i Koh Tao, bili su dugo omiljena destinacija putnika i osoba koje traže odmor na plažama od bijelog pijeska, okruženi plavim morem.

Tajland

Unatoč pretrpljenom razornom Tsunamiju 2004. godine, područje je nastavilo uživati veliku popularnost. Ali nije rijetkost da na ovom području kada zaronite vidite velike količine plastike kako pluta po moru ili nagrđuje morsko dno.

Ako idete u Koh Life, provjerite projekt Adang Sea Diver’s Trash Hero koji se sastaje svakog ponedjeljka radi organizacije čišćenja plaža. Na Koh Tao potražite Eco Koh Tao koji organiziraju ronilačke izlete za čišćenje grebena.

Vijetnam

Kao jedan od pet najgorih zagađivača na svijetu, Vijetnam svake godine ispušta oko 13 milijuna tona plastike u oceane. Sa preko 2000 kilometara obale, njegove plaže pune palmi i čistog bijelog pijeska privlače mnogo posjetitelja, od entuzijastičnih ronioca do onih koji vole ležati na plaži, svake godine.

Vijetnam

Mnoge od tih mjesta zagadila je plastika koja izvire na plažama i pluta na vodi. Učinite dobro djelo i pridružite se Clean Up Vietnam – nevladinoj organizaciji koja organizira inicijative čišćenja.