Zbog manjka radnika u Hrvatskoj novi uvjeti za sezonsko zapošljavanje Ukrajinaca

zapošljavanje, ministarstvo rada, sezonski rad
Pixabay
Novi sporazum s Vladom Ukrajine omogućit će zapošljavanje Ukrajinaca u Hrvatskoj izvan dosadašnjeg kvotnog sustava

Ministar rada Marko Pavić dobio je odobrenje Vlade za sklapanje sporazuma s Vladom Ukrajine o sezonskom radu ukrajinskih državljana. Zahvaljujući sporazumu, radnici poduzeća sa sjedištem u Ukrajini također će se upućivati na zapošljavanje u Hrvatskoj, piše Poslovni dnevnik. 

Ovim potezom bit će omogućeno sezonsko zapošljavanje Ukrajinaca i izvan kvotnog sustava koji je dosad diktirao uvjete njihovog rada u Hrvatskoj.

Kod hrvatskih poslodavaca Ukrajinci već imaju reputaciju kvalitetnih i vrijednih radnika. A ipak, dosadašnje kvote bile su relativno male u odnosu na potražnju. Zbog nedostatne radne snage na domaćem tržištu u mnogim se sektorima zapošljava radnike iz Ukrajine, od brodogradnje i građevine do poslova u turizmu. Upravo u spomenutim djelatnostima vlada najveće zanimanje za boljim povezivanjem dviju vlada i otvaranjem tržišta rada.

Ukrajinskim državljanima prošle je godine u Hrvatskoj bilo izdano 538 boravišnih dozvola; veći broj izdan je jedino državljanima BiH i Srbije. U 2017. godini za potrebe zapošljavanja Ukrajincima su izdane 433 dozvole.

Ministar Pavić proteklih je mjeseci intenzivno radio na suradnji s Ukrajinom. S ukrajinskom Vladom potpisao je memorandum koji regulira mirovinsko osiguranje, a uspostavlja se i komunikacija dvaju zavoda za zapošljavanje.