Uprava Croatia Airlinesa upozorava na moguće posljedice najavljenog štrajka

štrajk, Croatia Airlines, sindikat ORCA
Pixabay
Uprava Croatia Airlinesa upozorava da će štrajk samo u prvom danu utjecati na gotovo 7000 putnika, a gubitci za kompaniju će iznosti stotine tisuća eura po danu
Organizacija radnika Croatia Airlines (ORCA) je službeno najavila da piloti, stjuardese i aviomehaničari te kompanije 8. kolovoza u šest sati ujutro stupaju u štrajk.

Tim se povodom oglasila i uprava kompanije i upozorila da će najavljeni štrajk čije je trajanje predviđeno do ispunjenja traženih zahtjeva samo u prvom najavljenom danu utjecati na gotovo 7000 putnika, a gubitci za kompaniju će svakim danom štrajka iznositi do 800.000 eura.

Upozorili su i na preko 150 traženih zahtjeva sindikata, što bi na godišnjoj razini predstavljalo povećanje troškova davanja i plaća za više od 30 posto, odnosno oko 53 milijuna kuna.

Navode kako su primjerice u svibnju ukupna prosječna neto primanja (dnevnice i plaće) isplaćena kapetanima Croatia Airlinesa iznosila oko 40.157,00 kuna, dok je kopilotima prosječno isplaćeno 22.479,00 kuna te kabinskom osoblju 11.522,00 kuna. Mehaničarima je prosječno isplaćeno 9.368,00 kuna.

Uprava sindikate i zaposlene poziva na duboko promišljanje

“Izjave o tome da plaće nisu rasle nisu utemeljene, jer se primjenom starog kolektivnog ugovora zbog ugrađenih elemenata rasta plaća po stažu, primjerice samo stjuardesama, već četiri puta povećavala plaća, a posljednji puta 1. srpnja.

Naglašavamo da piloti već imaju beneficirani radni staž, a ista je povlastica trenutno na razmatranju u Ministarstvu rada i mirovinskog sustavu i za kabinsko osoblje.

Uprava Croatia Airlinesa ponovo poziva sindikate i sve zaposlene na duboko promišljanje o značaju i posljedicama štrajka u ovom trenutku. Financijske mogućnosti kompanije da izdvoji gotovo 53 milijuna kuna dodatno godišnje, a koliko iznose sindikalni zahtjevi nema. Sindikat ORCA, u dva je navrata naime, odbio ponude povećanja plaća za 2,5% uz davanje ostalih pogodnosti (božićnica, regres… ) i to krajem 2017. i polovinom 2018. godine, a tim odbijanjem, nažalost su, na financijskom gubitku bili svi radnici Croatia Airlinesa.

Nedavno objavljeno polugodišnje izvješće Croatia Airlinesa potvrđuje rast prometa i putnika kao i smanjenje gubitka u odnosu na godinu dana ranije, dok su upravo ljetni mjeseci, mjeseci zahvaljujući kojima Croatia Airlines osigurava redovno poslovanje tijekom cijele godine, a time i plaće svih svojih zaposlenih”, stoji u objavi uprave Croatia Airlinesa koju prenosi Poslovni dnevnik.