SHSZUZ ne podržava štrajk svojih kolega u Croatia Airlinesu

SHSZUZ, Croatia Airlines, zračni promet, ORCA
Pixabay
Iz tog sindikata podržavaju svaku borbu za unaprjeđenje prava radnika i sve oblike akcije koji pridonose tome, ali kažu da ne mogu podržati akcije koje mogu ugroziti opstanak kompanije

Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu (SHSZUZ) je u četvrtak izvijestio da ne podržava štrajk koji je za ponedjeljak, 9. srpnja najavio sindikat ORCA, te su istaknuli da se u sindikalnoj anketi protiv štrajka izjasnilo 100 posto njihovih članova.

Iz SHSZUZA-a, najbrojnijeg sindikata u Croatia Airlinesu, kao razlog takvog stajališta navode to da bi štrajk mogao prouzročiti štetu od koje se Croatia Airlines neće moći oporaviti i koja bi mogla značiti njezin kraj.

Ističu kako podržavaju svaku borbu za unaprjeđenje prava radnika i sve oblike akcije koji pridonose tome, ali kažu da ne mogu podržati akcije koje mogu ugroziti opstanak kompanije.

SHSZUZ sumnja u potpunu informiranost članova sindikata ORCA te dovodi u pitanje razloge za pokretanje štrajka s obzirom na to da su iz tog sindikata postavili nerealne zahtjeve za potpisivanje Kolektivnog ugovora i odustajanje od štrajka.

Vlada je najveći, ali ne i jedini krivac za situaciju u Croatia Airlinesu

Kao najvećeg, ali ne i jedinog krivca za nastalu situaciju u Croatia Airlinesu, SHSZUZ smatra Vladu koja ni nakon višekratnih obećanja nije imenovala Upravu te zrakoplovne kompanije u punom mandatu, stoga pozivaju premijera Andreja Plenkovića da ih hitno primi na razgovor kako bi se imenovala Uprava koja će napokon snositi odgovornost za poslovanje Croatia Airlinesa i imati autonomiju pri donošenju odluka.

U priopćenju SHSZUZ-a stoji da Croatia Airlines kao deseti najveći izvoznik u državi ima ogroman značaj za hrvatsko gospodarstvo te za cjelokupnu turističku djelatnost i sve povezane industrije i stoga smatraju da hrvatska javnost mora znati koje su posljedice nepromišljenih odluka koje se (ne) donose u vezi jedinog hrvatskog zračnog prijevoznika.

Izvor: Tportal