Slovenska vlada odlučila: Odmah podnose tužbu protiv Hrvatske

slovenska vlada, arbitražna odluka, tužba, Miro Cerar
Wikimedia Commons
Vlada tehničkog premijera Mire Cerara je u petak donijela odluku da se protiv Hrvatske odmah podigne tužba zbog neimplementacije arbitražne presude o granici

U priopćenju koje je izdala slovenska vlada stoji da je prihvaćen konačan tekst tužbe koju će odmah predati sudu Europske unije u Luxembourgu. Navode kako tužbu podnose zbog “neispunjavanja obaveza temeljem 2599. članka ugovora o funkcioniranju Europske unije”.

Slovenski premijer Cerar je najavljujući tužbu u nekoliko zadnjih tjedana više puta izjavio da tehnička vlada, unatoč tome što obavlja tekuće poslove, ima puni mandat i za tužbu oko koje su složne sve stranke u parlamentu, kojima je predmet iznesen na zatvorenoj sjednici vanjskopolitičkog odbora.

Dodao je kako je otvorena mogućnost da povuku tužbu ako Hrvatska u međuvremenu prihvati postupak i donesene odluke, piše Tportal.

Jedan od potencijalnih mandatara za sastavljanje nove vlade – Janez Janša smatra da bi odluka o tužbi trebala pričekati do formiranja nove vlade, a slično mišljenje je nakon sastanka s Janšom u četvrtak iznio i predsjednik države Borut Pahor.

Prema njegovim je riječima arbitražna presuda obvezujuća za Hrvatsku koja će je morati prihvatiti prije ili kasnije, ali bi s tužbom trebalo pričekati do sastavljanja nove vlade koja onda s hrvatskom stranom može još jednom razgovarati o samoj implementaciji.