Slovenija pokreće tužbu protiv Hrvatske

sudstvo
Pixabay
Slovenija će uložiti tužbu protiv Hrvatske zbog kršenja europskog pravnog poretka, ali kažu da bez obzira na njezin ishod, arbitražna presuda ostaje na snazi

Predsjednik slovenske tehničke vlade Miro Cerar je u četvrtak u Bruxellesu ponovio stajalište tamošnje vlade da Hrvatska krši “međunarodno i europsko pravo” neprihvaćanjem arbitražne presude o graničnom prijeporu te je iznio očekivanje da će to biti dokazano u procesu koji će Slovenija za tjedan ili dva pokrenuti pred sudom EU-a u Luksemburgu.

Cerar, koji sudjeluje na sastanku Europskog vijeća, kazao je novinarima kako će tužbu protiv Hrvatske podnijeti nakon rasprave pred parlamentarnim odborom za vanjsku politiku i dodao da je arbitražna presuda donesena prije godinu dana važeća i da je kao takvu treba primijeniti.

“Arbitražna presuda o granici važeća je prema međunarodnom pravu i treba ju provesti. Ako na sudu EU-a uspijemo dokazati da nepoštivanjem presude Hrvatska uz to krši i pravo Europske unije, o čemu sam inače uvjeren, onda to znači da Hrvatska ne krši samo međunarodno nego i europsko pravo”, izjavio je Cerar te izrazio uvjerenje da će sud EU u tom slučaju biti nepristran.

Tvrdi da Hrvatska, bez obzira na konačan ishod buduće presude, neprimjenjivanjem arbitražnog rješenja krši međunarodno pravo te bi trebala prihvatiti i primijeniti arbitražu.

Slovenski premijer je kazao da će uložiti tužbu protiv Hrvatske zbog kršenja europskog pravnog poretka i da je to smisao tužbe, ali da bez obzira na njezin ishod, arbitražna presuda ostaje na snazi.

Dodao je da je u nedjelju o arbitraži govorio s predsjednikom Europske komisije Jeanom-Claudeom Junckerom na neformalnom summitu EU-a posvećenom migracijama. Kritizirao je Komisijin neutralan stav u hrvatsko-slovenskom arbitražnom sporu i ustvrdio kako je i samom Junckeru zbog toga bilo neugodno.

Izvor: Slobodna Dalmacija