Navijanje za Vatrene predsjednici Grabar-Kitarović donijelo rast podrške javnosti

Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica
Wikipedia
Potpora radu predsjednice Grabar-Kitarović u mjesec dana porasla je za 11 posto

Istraživanje Crobarometar Nove TV pokazalo je koliko je Svjetsko prvenstvo u Rusiji pogodovalo predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović. Kao i obično, istraženo je i kako je ocijenjen rad institucija te kakav dojam građani trenutno imaju o političarima i političkim strankama.

Podrška radu predsjednice u ovom je mjesecu porasla za čak 11 posto, s 46 posto zabilježenih u lipnju na 57 posto u srpnju. Predsjednica je, čini se, osvojila dio neodlučne javnosti vatrenim podržavanjem hrvatske reprezentacije na utakmicama u Rusiji. Valja napomenuti i da se smanjio broj ispitanika koji ne odobravaju rad predsjednice, s 45 posto u lipnju na 38 posto u srpnju.

Druga dva pokazatelja, opći dojam i ocjena rada institucije, također su u porastu. Predsjednica je u srpnju ocijenjena s 3,14, Vlada s 2,31 i Sabor s 1,92, piše Novi list.

Najviše pozitivnog dojma ispitanici su imali o Kolindi Grabar-Kitarović (67%), Viliboru Sinčiću (48%), Boži Petrovu (46%) i Milanu Bandiću (45%). Na petom mjestu našao se premijer Plenković (39%), ali je završio i na popisu top 5 negativno doživljenih ličnosti. Na toj listi također je na zadnjem mjestu s 54%, a prethode mu Milorad Pupovac (69%), Davor Bernardić (62%) te Čačić i Glavaš s po 58% ispitanika.

HDZ je u srpnju imao 27,1 posto potpore birača. Slijedi SDP s 18,3 posto, a potom Živi zid s 12,3 posto i Most sa 7,8 posto.

Istraživanje je provela agencija Ipsos od 1. do 20. srpnja na slučajnom uzorku od 984 punoljetna hrvatska građana.