Uljanik i 3. maj: plaća stiže do kraja tjedna, a s njom i kraj štrajka

Uljanik, 3. maj, štrajk brodogradilišta
YouTube screenshot / Regional Express
Oko tisuću radnika doputovalo je na prosvjed u Zagreb, gdje im je na sastanku u Vladi rečeno da bi plaća za srpanj mogla biti osigurana do kraja ovog tjedna

Predstavnici Štrajkaškog odbora Uljanika i 3. maja danas su se u Zagrebu sastali s premijerom Andrejem Plenkovićem i resornim ministrima. Dok su ostali okupljeni radnici prosvjedovali na Markovom trgu, u Banskim dvorima razgovaralo se o rješenju kojim bi se osigurao opstanak brodogradilišta.

Ispostavilo se da bi zaposlenici Uljanika i 3. maja do kraja tjedna mogli primiti zaostalu plaću ako se sredstva osiguraju na vrijeme. Radnici su zadovoljni sastankom u Vladi te su spremni prestati sa štrajkom čim im bude isplaćena plaća za srpanj.

“Trenutno se pregovara s bankama, nama nije važno koja je banka, samo želimo da nam isplate plaću. Dok ne legnu plaće za srpanj, radnici Uljanika i 3.maja ne prekidaju štrajk”, rekao je povjerenik Sindikata metalaca Đino Šverko. Natuknuo je da bi radnici tijekom ovog tjedna mogli primiti plaće za srpanj i kolovoz.

Ministar gospodarstva Horvat pojasnio je da se intenzivno radi na osiguravanju sredstava za obje plaće, ali da će do kraja tjedna svakako pokušati osigurati barem jednu isplatu, piše Jutarnji.

Štrajk traje od srijede, 22. kolovoza, otkad radnici zahtijevaju hitnu isplatu plaće, smjenu uprave Uljanika i 3. maja te očuvanje radnih mjesta. Trećemajci usto zahtijevaju i da se omogući nabava materijala kako bi brodogradilište moglo nastaviti s proizvodnjom. Iako se završetak štrajka očito bliži, radnici su za Glas Istre kazali da će i dalje inzistirati da se riješe restrukturiranje i stanje u brodogradnji.