Radnici Uljanika nastavljaju sa štrajkom i traže odlazak Uprave

radnici Uljanika, štrajk, vlada
YouTube/Screenshot
Iz Uprave Uljanika su poručili da su u stalnom kontaktu sa svim državnim tijelima i da rade na rješenju te da razumiju nezadovoljstvo radnika

Radnici cijele Uljanik Grupe su u srijedu ujutro krenuli u opći štrajk, a iako su već dugo nezadovoljni radom Uprave, na štrajk su se odlučili zbog neisplaćenih plaća za srpanj. Radnici u Puli su oko sat vremena su blokirali promet i tražili odlazak Uprave brodogradilišta, za koju smatraju da je najodgovornija za nastalu situaciju.

Radnici su oko 9.30 sati, nakon okupljanja u krugu brodogradilišta, izašli na ulicu i blokirali promet, a u međuvremenu je održan sastanak Štrajkačkog odbora i Uprave Uljanika. Predsjednik Jadranskog sindikata u Uljaniku Boris Cerovac je nakon sastanka izjavio kako Uprava nije prihvatila zahtjeve radnika, koji uz isplatu plaća traže i odlazak Uprave.

Cerovac je osim toga kazao da će štrajk trajati sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi, a postoji mogućnost i da se nastavi ispred Vlade u Zagrebu.

Iz Uprave Uljanika su poručili da su u stalnom kontaktu sa svim državnim tijelima i da rade na rješenju te da razumiju nezadovoljstvo radnika. “Kroz rješavanje plaće za srpanj intencija je riješiti ukupno pitanje brodogradilišta u idućem razdoblju“, priopćeno je iz Uprave Uljanika.

U Uljaniku se problemi gomilaju već godinama, a odnedavno se uspoređuju s onima u kakvima se našao Agrokor.

Radnici Uljanika ne vjeruju Upravi, a prozivaju i Vladu

Članovi štrajkaškog odbora su na konferenciji za medije prozvali i Vladu te poručili kako je trenutak da ih štrajkom prisile da poduzme konkretne korake da radnici dobiju plaću i da proizvodnja opstane. Također su istaknuli kako očekuju da će s današnje sjednice Vlade dobiti jasnu poruku opstaje li Uljanik.

“Neka nam Vlada omogući preživljavanje. Ako se to ne dogodi – brodogradnje u Hrvatskoj više nema”, poručio je sindikalni povjerenik u Uljaniku Rajko Kutlača.

Ministar financija Zdravko Marić je na pitanje može li država učiniti nešto više kako bi pomogla brodogradnji kazao kako su “ograničenja dosta velika”, dok je potpredsjednik Vlade za gospodarstvo i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio kako Vlada čini sve što može kako bi pomogla u ovoj situaciji, ali da Uprava definitivno treba preuzeti odgovornost. Međutim, nije odgovorio na pitanje treba li Uprava odstupiti.

Pomoć se zapravo čeka od Europske unije

Resorna ministarstva su radila na programu restrukturiranja Uljanika, za koji je postavljen rok do 22. srpnja i koji je poslan u Bruxelles. Sada se čeka na procjenu Europske komisije o tome je li program prihvatljiv ili ne, a postupak bi mogao trajati mjesecima. Uz Uljanik je vezano i riječko brodogradilište 3. maj.

Ako spomenuti program restrukturiranja bude odobren, on uključuje i snažnu intervenciju države, a podrazumijevao bi da se Uljaniku u sljedeće tri godine osigura 760 milijuna eura jamstava i 350 milijuna eura za restrukturiranje.

Izvor: Slobodna Dalmacija Telegram.hr