Plenkovićeva metla

Vlada RH, Andrej Plenković
Flickr

Za predsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a ovi bi izbori mogla biti potpuna prekretnica. U jeku pandemije Covida-19, s kojom se zasad izvrsno nosi, dobio je apsolutnu podršku svoje stranke. A da nije koronavirusa, trebao bi sada Plenković izljubiti sve oporbenjake zaslužne za smjenu Milana Kujundžića jer je njegov nasljednik u fotelji ministra zdravstva Vili Beroš – pun pogodak!

HDZ diše kako Plenković želi. To je posve jasno nakon jučerašnjih unutarstranačkih izbora na kojima je aktualni predsjednik sa svojim kandidatima skupine Odvažno za Hrvatsku potpuno pomeo izazivače na čelu s Mirom Kovačem.

Preživjet će jedino Penava i Stier

Potpuni poraz „pobunjenika” znači nekoliko stvari. Kovač je nakon ovog poraza politički minoriziran, ali on je i tako postavljen na vjetrometinu kako bi se u stranački vrh ugurali oni koji su imali izglede utjecati na blisku stranačku budućnost. Ideja „Opcije za promjene” bila je u prvom redu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu i stranačkog uglednika Davora Ivu Stiera ubaciti na popis službeno najjačih HDZ-ovaca. Taj je uspjeh trebao osigurati – kako ga se dugo tituliralo – najjači operativac Milijan Brkić. Vaso nije uspio i njegova budućnost u stranci će se sada marginalizirati.

Odveć blistava budućnost ne čeka ni Kovača koji bi lako mogao slijediti potez Zlatka Hasanbegovića i kao pobunjenik prijeći u neku od stranaka desnog spektra. Ostane li u HDZ-u, teško će imati značajniju ulogu sve dok je Plenković u sedlu. Nešto bolja budućnost bit će za Penavu koji ipak ima kredit kao čelnik grada-heroja, a Stier se ipak najmudrije ponašao najmudrije među „alternativcima”. Bio je čitavo vrijeme odmjeren i pažljiv u izjavama, niti jednom nije išao đonom na stranačke neistomišljenike, te je njegova budućnost u stranačkom vrhu itekako realna.

Za Plenkovića dolaze još bolja vremena, ali…

Plenković je uvjerljivom pobjedom pokazao da HDZ-ovo članstvo odobrava i podupire njegov smjer. Potpuno je pogodio nominiranjem Tome Medveda kao svog zamjenika i Zdravke Bušić kao jedne od potpredsjednica HDZ-a. Njihovim kandidaturama priskrbio si je potporu konzervativnijeg dijela članstva, a Ivan Anušić, Branko Bačić i Oleg Butković dio su njegovih ljudi od povjerenja geografski raspoređeni za podršku članstva iz čitave Hrvatske.

Za predsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a ovi bi izbori mogla biti potpuna prekretnica. U jeku pandemije Covida-19, s kojom se zasad izvrsno nosi, dobio je apsolutnu podršku svoje stranke. A da nije koronavirusa, trebao bi sada Plenković izljubiti sve oporbenjake zaslužne za smjenu Milana Kujundžića jer je njegov nasljednik u fotelji ministra zdravstva Vili Beroš – pun pogodak! Njegova staloženost, ali i dobro ponašanje ostalih ministara u ovoj krizi je zasad zaista kvalitetno i to Plenkoviću daje krila i optimizam za jesen.

Izvuče li Plenković ovu krizu s minimalnom štetom, izvući će i svoju stranku iz rejting-krize i u rekordnom roku opet prestići SDP. Spasi li se još i turistička sezona, Davor Bernardić će se morati pripremiti za još nekoliko godina grijanja oporbene fotelje u Saboru ili se nadati velikoj koaliciji koja bi lako mogla postati veća želja SDP-u nego HDZ-u. Ta koalicija ostaje i tinjajuća nada nezadovoljnicima u HDZ-u koji bi nakon toga mogli vidjeti novu priliku za preuzimanje stranke.