Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu postaje sjedištem EU

NSK, Nacionalna i sveučilišna knjižnica
Wikipedia / Autor: Roberta F.
U planu je uređenje velikog kongresnog centra u sklopu NSK, a glavna dvorana imat će kapacitet do 450 ljudi

Zgrada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu postat će privremenim središtem Europske unije, tijekom prvih šest mjeseci 2020. godine dok Hrvatska bude predsjedala Vijećem EU.

Vlada je donijela odluku da se zgrada NSK prenamijeni u privremeno sjedište EU jer je idealna za održavanje sastanaka i summita te za primanje delegacija, piše Večernji list.

U zgradi se nalazi 2700 kvadrata neiskorištenog prostora u kojeg je arhitekt Velimir Neidhardt, autor projekta NSK, još pred deset godina planirao smjestiti veliki kongresni centar. Središnja dvorana imala bi oko 500 četvornih metara i primala do 450 ljudi, a nakon perioda predsjedanja, mogla bi se rabiti i kao druga scena Hrvatskog narodnog kazališta.

Procjenjuje se da će se tijekom predsjedanja Vijećem EU u novouređenom prostoru u NSK održati 200 sastanaka na ekspertnoj razini, 20 sastanaka na visokoj razini, kao i jedan ili dva summita predsjednika država ili vlada. Za uređenje prostora u zgradi trebalo bi biti izdvojeno oko 60 milijuna kuna iz državnog proračuna.

Studentima će cijelo vrijeme ostati omogućen pristup knjižnici, osim za vrijeme summita visokih državnih dužnosnika. Uz otvaranje druge scene HNK, predlaže se i uređenje muzeja rijetkih i starih rukopisa u sklopu novog prostora u NSK.

Više o temi pročitajte ovdje.