Službenica EU pokušala ucijeniti Ministarstvo vanjskih poslova RH

EU, Europska unija
Pixabay
Službenica zaposlena u Stalnom predstavništvu Hrvatske pri EU zakupila je domenu eu2020.hr znajući da će ista uskoro trebati i Vladi, a onda pokušala zauzvrat ‘izvući’ naknadu ili napredovanje 

Državna ustanova CARNET nedavno je donijela odluku kojom se Jeleni Levak oduzima pravo na korištenje domene eu2020.hr te se isto dodjeljuje Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Ova informacija, koja kao takva ne plijeni posebnu pozornost, zapravo krije nesvakidašnju situaciju u kojoj je državna službenica pokušala ucijeniti ministarstvo.

Jelena Levak je, naime, zaposlena u Bruxellesu u Stalnom predstavništvu Hrvatske pri EU, piše 24sata. Radi kao savjetnica za pravosuđe i unutarnje poslovne, opća pitanja, civilnu zaštitu, razmjenu podataka i područje unutarnje sigurnosti. Plaće za takva radna mjesta kreću se od 3000 do 3500 eura, a država snosi troškove stanovanja zaposlenika.

Levak je prošle godine privatno registrirala internetsku domenu eu2020.hr te još dvije slične varijante. Što je sporno u vezi s ovim potezom? Levak je u suštini pretekla Vladu RH koja je istu domenu pokušala registrirati nešto kasnije, u svrhu predstavljanja službenih podataka u periodu kad Hrvatska bude predsjedala Europskom unijom u prvom dijelu 2020. godine.

Ucjena državnog tijela

Države članice EU u pravilu registriraju inačice ove domene u razdoblju predsjedanja Unijom. Malta je tako registrirala domenu eu2016.mt, a Slovačka eu2016.sk, tako da se očekivalo i da Hrvatska zakupi domenu eu2020.hr. Međutim, kad je netko iz Ministarstva vanjskih poslova pokušao registriati domenu, pokazalo se da je ona već zauzeta.

Nakon neuspjelog pokušaja mirenja, ministarstvo je pokrenulo arbitražni spor pred CARNET-om. Tvrdili su da je službenica s obzirom na svoje radno mjesto znala za praksu registracije ove domene te iskoristila situaciju iako na to nije imala pravo. Potez su nazvali i svojevrsnom ucjenom državnog tijela jer njime Levak uvjetuje prepuštanje domene ili plaćanjem ili jamstvom napredovanja u zvanju.

Levak, pak, ne misli da je učinila nešto nezakonito ili nemoralno. Istaknula je da je ministarstvo još 2016. doznalo da će predsjedati Vijećem EU, ali nije pokušalo registrirati domenu do svibnja 2017. godine. Također je izjavila da nije tražila naknadu protivnu važećim propisima, već samo naknadu štete.

Arbitražni sud je naposljetku utvrdio da je Levak iskoristila domenu za ucjenu i oduzela joj pravo na istu ranije ove godine.