MUP od Interpola traži novu crvenu tjeralicu za Hernadija

MUP, interpol, zsolt hernadi, tjeralica
Wikimedia Commons
Hrvatske vlasti već duže od pet godina na razne načine pokušavaju doći do Hernadija

Sud Europske unije je nedavno zaključio da Mađarska nije mogla odbiti izvršenje europskog uhidbenog naloga zbog odluke o obustavi istrage koja se temeljila na ispitivanju Zsolta Hernadija u svojstvu svjedoka, bez prethodnog postupka, a odgovornima u MUP-u je postavljeno pitanje može li ta odluka utjecati na situaciju s crvenom tjeralicom za Hernadijem.

Odgovor iz MUP-a je sljedeći: “Vezano uz Vaš upit možemo potvrditi da je Ravnateljstvo policije dostavilo presudu Europskog suda u Luksemburgu Pravnoj službi, Izvršnom odboru i Generalnom tajništvu Interpola sa zamolbom ponovnog uvođenja tjeralice u Interpolovu bazu tjeralica“, prenosi Tportal.

Podsjetimo kako je Europski sud krajem srpnja objavio odluku da Mađarska u slučaju Zsolta Hernadija nije smjela ignorirati europski uhidbeni nalog samo na temelju odluke njihovog državnog odvjetništva o obustavi kaznene istrage u okviru koje je Hernadi ispitan samo kao svjedok.

Na Sudu su istaknuli da su pravosudna tijela država članica dužna donijeti odluku o svakom europskom uhidbenom nalogu koji im je poslan.

Za Hernadijem je europski uhidbeni nalog, kojeg su neke zemlje ignorirale, raspisan nakon optužbi iz USKOK-a da je kao direktor MOL-a dao 10 milijuna eura mita bivšem predsjedniku HDZ-a i premijeru Ivi Sanaderu kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

Hrvatske vlasti već duže pet godina na razne načine pokušavaju doći do Hernadija.