Europski sud: Mađarska mora izručiti Hernadija Hrvatskoj

Ina, Mol, Mađarska, Zsoltan Hernadi, Europski sud
Wikimedia Commons
Europski sud presudu objavio povodom zahtjeva za prethodnu odluku koji je uputio Županijski sud u Zagrebu radi tumačenja odredbi Okvirne odluke o europskom uhidbenom nalogu (EUN)

Mađarska nije smjela ignorirati europski uhidbeni nalog u slučaju šefa MOL-a Zsolta Hernadija samo na temelju odluke njihovog državnog odvjetništva o obustavljanju kaznene istrage unutar koje je Hernadi ispitan tek u svojstvu svjedoka, objavio je Europski sud u Luksemburgu u srijedu.

Nakon što se pojavila informacija da je Europski sud u Luksemburgu odlučio da Mađarska mora izručiti Hernadija Hrvatskoj jer bi u suprotnom mogla ući u spor s Europskom unijom, Poslovni.hr je poslao upit Županijskom sudu u Zagrebu i dobio potvrdu navedenog i dodatno pojašnjenje.

Zamjenica glasnogovornika suda, viša sudska savjetnica Iva Kero je navela da je Europski sud presudu objavio povodom zahtjeva za prethodnu odluku koji je uputio Županijski sud u Zagrebu radi tumačenja odredbi Okvirne odluke o europskom uhidbenom nalogu (EUN).

Dodala je da iz te presude proizlazi da se država izvršenja, odnosno Mađarska, ne može pozvati na razloge za odbijanje izvršenja EUN-a na koje se pozvala jer odluka njihovog državnog odvjetništva o obustavi kaznene istrage u okviru koje je tražena osoba ispitana samo u svojstvu svjedoka ne predstavlja osnovu za odbijanje izvršenja europskog uhidbenog naloga.

“Županijski sud u Zagrebu nema utjecaja na to hoće li Mađarska predati traženu osobu ili ne i koje će biti posljedice neizvršenja EUN-a, no EUN i nadalje ostaje na snazi”, istaknula je zamjenica glasnogovornika suda Kero.

Sudac Ivan Turudić je za N1 televiziju naveo da zastara predmeta protiv Hernadija u slučaju Ina-Mol nastupa 2020. godine.