Neki lijekovi u Sloveniji i do tri puta jeftiniji nego u Hrvatskoj

lijekovi, cijene lijekova, zdravstvo
Pixabay
Lijek koji u Hrvatskoj košta 33 kune naši prvi susjedi plaćaju otprilike 12 kuna

Neki su lijekovi višestruko jeftiniji u susjednim zemljama nego u nas. Aspirin Protect, lijek koji je mnogima propisan kao redovita terapija, u Sloveniji će pacijenti platiti gotovo tri puta manje nego u Hrvatskoj, piše Glas Istre.

Jedan čitatelj iz Pule javio im se s pričom o nevjerojatnoj razlici u cijeni. “Nakon operacije i ugradnje stenta, po preporuci liječnika moram uzimati jedan Aspirin Protect od 100 miligrama dnevno. Jedno pakiranje od 28 tableta kod nas košta 33,30 kuna, ili preračunato 4,50 eura”, rekao je umirovljenik. To isto pakiranje u slovenskim ljekarnama košta samo 1,68 eura, tj. 12,40 kuna, što znači da je lijek u našim ljekarnama skuplji za 286 posto. U Sloveniji se također može nabaviti i pakiranje od 100 tableta koje košta 6 eura, tj. 44 kune.

Mnoge lijekove u Hrvatskoj ne pokriva dopunsko zdravstveno osiguranje pa pacijenti moraju sami plaćati punu cijenu lijeka. U odnosu na cijenu samog dopunskog osiguranja i primanja umirovljenika u cjelini, lijek iz ovog primjera itekako je preskup, kazao je umirovljenik iz Pule. Dodao je da su iste tablete jeftinije i u Srbiji, gdje kutija Aspirin Protecta navodno košta oko 20 kuna.