Hrvatima jedino Austrija nije potpuno otvorila tržište rada

Sebastian Kurz
Wikimedia Commons
Austrijska vlada je još u ožujku objavila da od Europske komisije namjerava zatražiti odobrenje da prijelazno razdoblje tijekom kojeg Hrvati nemaju potpuno otvoren pristup austrijskom tržištu rada produlji do 2020. godine

Slovenija je u petak objavila kako ukida ograničenja za slobodu kretanja hrvatskih radnika i sada je ostala samo Austrija s tim ograničenjem. U zadnja četiri mjeseca ograničenja su ukinule Nizozemska, Velika Britanija i Slovenija, a hrvatski premijer Andrej Plenković je rekao kako bi u nekim drugim okolnostima to bio veliki uspjeh, ali da u zbog odlaska ljudi i demografske obnove na to manje gledaju kao na uspjeh te dodao da će Hrvatska recipročno ukinuti ograničenja za slovenske radnike.

Austrijska vlada je još u ožujku objavila da od Europske komisije namjerava zatražiti odobrenje da prijelazno razdoblje tijekom kojeg Hrvati nemaju potpuno otvoren pristup austrijskom tržištu rada produlji do 2020. godine, a kao jedan od razloga su naveli veliki broj nezaposlenih Hrvata koji žive u Austriji.

U obrazloženju vlade stoji da već sada bilježe natprosječno velik broj Hrvata koji su u Austriji bez posla pa polaze od toga da prijevremeno otvaranje tržišta rada za hrvatske državljane ne bi rezultiralo povećanjem broja stručnjaka i visokokvalificiranih nego povećanjem nezaposlenih.

Zemlje EU imaju pravo ograničiti pristup državljanima novih članica na najviše sedam godina, po modelu dvije godine plus tri plus dvije, a zadnje dvije godine ograničenje je moguće jedino u slučaju da se utvrdi da bi potpuno otvaranje granica djelovalo negativno na domaće tržište rada.

Slovensko tržište rada otvoreno od 1. srpnja

Dok će Austrija tržište rada držati zatvorenim do 1. srpnja 2020., Slovenija je odlučila da će hrvatski državljani od 1. srpnja ove godine biti izjednačeni s državljanima drugih članica Europske unije te će se moći zapošljavati bez radnih dozvola, potvrdilo je u petak slovensko ministarstvo za rad i socijalnu politiku.

Objavili su kako s obzirom na sadašnju situaciju na slovenskom tržištu rada, nisku stopu nezaposlenosti i veliki nedostatak radne snage, nema potrebe da se prijelazni režim ograničenja za hrvatske državljane na slovenskom tržištu rada produži za još dvije godine.

Izvor: Večernji list