Slovenija u potrazi za 5.000 sezonskih radnika

Pixabay

Slovenija je prošle godine, nakon četiri godine uzastopnog turističkog rasta, ostvarila 4,7 milijuna turističkih dolazaka i 11,9 milijuna noćenja

Slovenski mediji prenose kako Slovenija i ove godine očekuje nastavak rasta turističkih dolazaka i noćenja, ali nedostaje im 5.000 ljudi koje namjeravaju pronaći u zemljama iz okruženja. Ljubljansko ‘Delo’ prenosi da će se nedostatak zaposlenika vjerojatno nadomjestiti angažiranjem sezonskih radnika iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Domaći kadar je preopterećen, a njihov sindikat se već godinama žali na visoke poreze za prekovremeni rad i niske plaće pa će u slovenskom turizmu zapošljavanje stranih konobara, kuhara i osoba sličnih zanimanja biti potrebno i sljedećih nekoliko godina.

Slovenija je prošle godine, nakon četiri godine uzastopnog turističkog rasta, ostvarila 4,7 milijuna turističkih dolazaka i 11,9 milijuna noćenja. Rast broja noćenja i prihoda se očekuje i ove godine, ali problem manjka radne sngae je kronično prisutan.

Tajnica Sindikata zaposlenih u ugostiteljstvu i turizmu Karmen Leban je kazala za ‘Delo’ da strahuju što će se događati tijekom glavne turističke sezone jer se, unatoč manjem povećanju plaća turističkih radnika koji se dogodio početkom godine, nedostatak zaposlenih osjetio već sada za uskrsne praznike.

Izvor: Klix.ba