Hoće li glavni investitor projekta Pelješki most povećati svoja ulaganja?

YouTube
Povećava se interes kineskih investitora za izgradnju Pelješkog mosta

Prema procjenama Hrvatske gospodarske komore (HGK) hrvatske kompanije bi, prema dosadašnjim iskustvima s kineskim ulagačima, mogle isposlovati i do 40% udjela u realizaciji projekta Pelješki most. S obzirom na veliku zainteresiranost hrvatskih tvrtki za nadolazeći projekt, imena onih koji će kroz suradnju s kineskim investorima zadovoljiti svoj interes, znat će se nakon pregovora koji slijede.

Naime, glavni izvođač projekta Pelješki most, tvrtka China Road and Bridge Corporation (CRBC), svojim bi ulaganjima mogao povećati interes drugih kineskih investitora u hrvatsko gospodarstvo. Iako su dosadašnja ulaganja Kine u Hrvatskoj relativno mala, oko 30 milijuna eura, ta bi se brojka u budućnosti trebala povećavati. Prema poslovnim razgovorima između predstavnika hrvatskog gospodarstva te predstavnika tvrtke CRBC, potencijalna ulaganja u Hrvatskoj iznose i do 300 milijuna eura. Taj bi potez mogao potaknuti i druge investitore iz Kine na ulaganja u Hrvatsku.

CRBC osniva tvrtku u Hrvatskoj

Projekt Pelješki most je većim dijelom, odnosno 85%, financiran bespovratnim novcem Europske unije, a ukoliko dođe do pregovora oko drugih projekata, strani investitori spremnost ulaganja više vežu uz one projekte koje ne financira EU. Investitori žele ulagati u projekte koji će oni financirati uz pomoć kineske izvozne banke, ali također planiraju i rade na registraciji tvrtke koju bi osnovali u Hrvatskoj.

Planovi kineskih investitora mogli bi se pokazati izuzetno uspješnima, s obzirom da je sve više hrvatskih tvrtki iz različitih sektora, od brodogradnje, građevine i industrije do turizma i trgovine, zainteresirano za suradnju s njima. Konkretno za projekt Pelješki most je zainteresirano oko 30 hrvatskih poduzetnika, a kako interes konstantno raste, taj broj nije konačan.

Izvor: Poslovni dnevnik