Gorenje gradi novu tvornicu u Sloveniji, proizvodit će milijun televizora godišnje

gorenje, hisense
Wikimedia Commons
Nakon što je kineski Hisense preuzeo Gorenje, u poslovanje se uključilo tridesetak njihovih stručnjaka. Otpuštanja neće biti, kažu, a većinski dio proizvodnje ostat će u Sloveniji

Uskoro kreće izgradnja nove tvornice Gorenja koja će zaposliti nekoliko stotina novih radnika i pokrenuti proizvodnju milijun televizora godišnje. Novi vlasnik Gorenja, kineska grupa Hisense, tvornicu će graditi u Velenju.

Vijest je objavio predsjednik uprave Gorenja Franjo Bobinac i pojasnio da je već 30 stručnjaka iz Hisensea uključeno u poslovne procese slovenskog proizvođača. Bobinac se dotaknuo i lokalnih glasina o predstojećim otpuštanjima te rekao da ih neće biti, kao i da će se proizvodnja u Velenju samo povećavati s vremenom.

Potvrdio je to i potpredsjednik uprave Lan Lin, inače i dugogodišnji potpredsjednik Hisense Grupe. Kako je rekao, smatra da se integracija Gorenja i Hisensea odvila dobro i brzo, a tvrtka i zaposleni ostat će u dobrim rukama, piše Poslovni dnevnik.

Gorenje je u prvoj polovini 2018. godine uprihodilo 602,3 milijuna eura, pri čemu je ostvareno 400.000 eura dobiti. Riječ je o gotovo deset puta manjem iznosu u usporedbi s prvih šest mjeseci prošle poslovne godine, ali iz Gorenja kažu da većinu dobiti ionako ostvaruju u drugoj polovini godine.

Za cijelu ovu godinu Gorenje planira konsolidiranu dobit od 8,1 milijuna eura te dobit iz poslovanja od 25,3 milijuna eura.