Gorenje izabralo strateškog partnera

Gorenje, investicije, Haier, Hefei Meiling, Hisende Electric
Wikimedia Commons
Cjelokupna tržišna kapitalizacija slovenskog koncerna Gorenje koji ima pogone i u Srbiji i Češkoj bi prema ponuđenoj cijeni dionice od 12 eura iznosila 293 milijuna eura

Od tri potencijalna strateška partnera koji su dali obvezujuće ponude za kupnju dionica Gorenja, iz slovenskog koncerna su javili da se uprava Gorenja odlučila za kinesku skupinu Hisense Electric, koja je ponudila 12 eura za dionicu. Uvjet koji je taj kineski proizvođač televizora i kućanskih aparata postavio je da dobije većinski udio u Gorenju, minimalno 50 posto plus jednu dionicu.

Prema neslužbenim informacijama u časopisu Finance, ponudu za preuzimanje su podnijele tri kineske tvrtke – Hefei Meiling, Haier i Hisense Electric. U Financeu tvrde da je drugu najbolju ponudu dao Haier, 10 eura po dionici, a ne isključuje se da bi ta tvrtka mogla povisiti svoju ponudu, čak i nakon što je Hisense već objavio svoju.

Cjelokupna tržišna kapitalizacija slovenskog koncerna Gorenje koji ima pogone i u Srbiji i u Češkoj, prema ponuđenoj cijeni dionice od 12 eura iznosila bi 293 milijuna eura.

Ponuda Hisense Electrica je iznenađujuće visoka

Dionice Gorenja su na Ljubljanskoj burzi u četvrtak poskupjele za gotovo 70 posto, a slovenski mediji prenose ocjene domaćih analitičara koji smatraju da je ponuda Hisense Electrica iznenađujuće visoka, te da je ona u prvom redu rezultat njihova interesa za tržište Europske unije. Analitičari također smatraju da nije izvjesno da će uvjet o prodaji najmanje jedne polovine dionica biti ispunjen, s obzirom na procjene o važnosti koncerna iz Velenja za nacionalnu ekonomiju.

Izvor: Telegram.hr