Europska komisija i Sloveniju upozorila na rizike rasta proračunskih izdataka

univerzalni dohodak, proračun
Pixabay
Europska komisija  pozvala  je u srijedu Sloveniju da dodatnim mjerama i rebalansom proračuna za iduću godinu uskladi svoje financijske  planove s pravilima Pakta o stabilnosti i rastu, a osobito rast javnih izdataka.

U ocjeni dostavljenih  proračunskih planova nekih  država eurozone što ih je analizirala Komisija utvrđeno je da oni znatno odstupaju od proračunskih planova skupine.

Opomene s preporukom  smanjivanja  planiranih izdataka uz Sloveniju su dobile i Belgija, Francuska, Portugal i Španjolska, dok je slučaj Italije čija vlada planira drastično povećanje potrošnje znatno ozbiljniji.

Bruxelles je vladu Marjana Šarca koja je dužnost preuzela prije više od dva mjeseca upozorio  da  planirani proračunski rashodi koje je donijela prijašnja vlada za 0,3 posto BDP-a premašuju zahtjeve Pakta stabilnosti i rasta, da se rizici posebno odnose na dugoročnost održivosti zdravstvenog i mirovinskog sustava, te da je potreban pojačani napor i dodatne mjere kako bi se ostvarili ciljevi izbalansiranih javnih financija.

Vlada Marjana Šarca koju sastavlja pet stranaka trenutno je u teškim pregovorima sa zaposlenima u javnom sektoru koji zahtijevaju vraćanje razine plaća na vrijeme prije krize, kad su uvedene restrikcije, pri čemu se pozivaju na ubrzan rast BDP-a zadnjih nekoliko godina.

Predsjednik državnog Fiskalnog vijeća Davorin Kračun kazao je komentirajući upozorenje Komisije da nova vlada treba inzistirati na fiskalnoj stabilnosti i pravilima Pakta stabilnosti, te mjere za rebalans proračuna što prije pripremiti i poslati u Bruxelles jer bi, kako je rekao, politika koja bi opet vodila u neravnotežu javnih financija i neizbalansiran proračun sa povećanjem strukturnog deficita bila puna rizika.