Europska komisija opet odbacila prijedlog talijanskog proračuna, a Salvini čeka pismo Djeda Božičnjaka

proračun, novac, Božić
Pixabay
Europska komisija je u srijedu ponovno odbacila prijedlog talijanskog proračuna za 2019. godinu te otvorila put za pokretanje postupka protiv Italije zbog prekomjernog javnog duga, koji bi mogao dovesti do financijskih sankcija.

“Vijeće je 13. srpnja preporučilo Italiji da smanji strukturni deficit za 0,6 posto BDP-a u 2019. Naša analiza revidiranog talijanskog prijedloga proračuna pokazuje da će se strukturni deficit Italije sljedeće godine povećati za 1 posto. Te brojke govore same za sebe. Stoga danas sa žaljenjem potvrđujemo našu procjenu prijedloga talijanskog porračuna”, izjavio je potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis.
Dodao je da je otvaranje postupka o prekomjernom deficitu zbog javnog duga “opravdano”.

Bude li postupak doista pokrenut i Italija bude i dalje odbijala promijeniti svoje proračunske planove, Komisija bi joj mogla nametnuti financijske sankcije u iznosu od 0,2 posto njezina BDP-a, što je oko 3, 4 milijarde eura.

U prosincu će Komisija pripremiti preporuke za Italiju za smanjenje njezina duga i odrediti joj rok od tri do šest mjeseci da poduzme korake u smjeru tih preporuka. Te bi preporuke trebali potvrditi ministri financija u siječnju. Samo u slučaju da Italija i dalje bude odbijala poslušati preporuke aktivirale bi se financijske sankcije.

Čvrst stav i pravila jednaka za sve

Komisija u slučaju Italije mora pokazati čvrstinu i dokazati da pravila vrijede za sve, a s druge strane, s obzirom na veličinu zemlje – Italija je nakon Njemačke i Francuske treće po snazi gospodarstvo u eurozoni – mora biti oprezna kako ne izazvala nervozu financijskih tržišta, što bi se moglo odraziti na cijelu eurozonu.

Nepoštivanje pravila koja su teškom mukom dogovorena u vrijeme borbe s velikom dužničkom krizom, može dovesti u pitanje stabilnost eurozone.

S druge strane, populisitčka talijanska vlada ističe da će ekspanzivnom fiskalnom politikom potaknuti ekonomski rast, što će pridonijeti smanjenju udjela javnog duga i smanjenju stope nezaposlenosti.

“Stiglo je pismo iz Bruxellesa? U redu, sad čekamo i pismo Djeda Božićnjaka”, kazao je Salvini. 

“Neka nas puste da radimo. Čini mi se nepristojno da dobijemo sankcije za odluke koje donose rast. Razgovarat ćemo za godinu dana, ne dopuštamo prejudiciranje. Vjerujemo u naš proračun, neću suditi one drugih država”, dodao je čelnik Lige, a prenose talijanske novine Reppublica. (Hina/I.K.)