Kad država zakaže, građani uskaču: donatori osigurali udžbenike za djecu Uljanikovaca

Pula, Uljanik, prosvjed, štrajk, donatori
Dean Švigir Facebook / screenshot
Bliži se početak nove školske godine, a s njim i dodatni financijski izdaci za radnike Uljanika, već pritisnute kreditima i visokim životnim troškovima. Dok radnici čekaju isplatu plaće za srpanj, brojni donatori iz Pule odlučili su pomoći Uljanikovcima kupnjom udžbenika i školskog pribora za njihovu djecu, a naposljetku se inicijativi pridružio i sam Grad
Na ulicama Pule u petak se okupilo više od dvije tisuće radnika Uljanika i drugih građana koji su došli podržati štrajkaše tijekom trećeg dana prosvjeda. Pulski gradonačelnik Boris Miletić nije se obratio radnicima okupljenima ispred Gradske uprave, ali je to nešto kasnije pokušao učiniti župan Valter Flego ispred zgrade Županije.
Iako je Flego izjavio da su svi na istoj strani i dodao da bi država trebala osigurati financijsku pomoć za Uljanik, okupljena masa nastavila je negodovati i gađati župana kikirikijem i pivom. Radnici i dalje traže ostavku Uprave društva te najavljuju odlazak u Zagreb gdje će u ponedjeljak održati prosvjed na Markovom trgu ispred zgrade Vlade.

Pula, 24.8.2018.💙ULJANIK💙

Gepostet von Dean Švigir am Freitag, 24. August 2018

I dok vlasti i dalje ne nalaze rješenje za ovaj gorući problem, neki su građani odlučili svojim doprinosom pomoći Uljanikovcima koliko mogu. Dean Skira, nagrađivani dizajner iz Pule, nedavno je najavio da će za obitelji radnika u Uljaniku nabaviti deset kompleta školskih udžbenika. Inicijativi se pridružio i fotograf Danijel Bartolić, a onda i mnogi drugi pojedinci sa željom da pomognu radnicima koji još čekaju plaću, piše Glas Istre.
Uljanikovci se tako mogu javiti u Nove istarske knjižare u Puli i preuzeti komplete besplatnih udžbenika za svoju djecu. Kako su rekli neki od pokretača inicijative, radnike se neće pitati za ime i prezime, već će udžbenike dobiti prvi koji dođu u knjižaru s iskaznicom Uljanik Grupe.
Mnogi su se građani javili i humanitarnoj udruzi Pokloni mi budućnost koja djeluje u Puli, iskazavši želju da pomognu kupnjom školskog pribora i knjiga. Predsjednica udruge Anja Stanta pozvala je roditelje zaposlene u Uljaniku da se jave na Facebook stranicu udruge ili putem maila ukoliko imaju potrebu za pomoći s nabavom školske opreme.
Naposljetku se angažirao i sam gradonačelnik Miletić te donio Odluku o subvencioniranju nabavke školskih udžbenika i školskog pribora za učenike osnovnih škola čiji su roditelji, skrbnici ili udomitelji zaposlenici Uljanika. Grad Pula osigurat će subvencije u iznosima od 600 do 1000 kuna, ovisno o razredu koje pojedini učenici pohađaju.