Direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije o sezoni i budućim planovima

splitsko-dalmatinska županija, turistička zajednica, sezona
Pixabay
U prvih sedam mjeseci je u Splitsko-dalmatinskoj županiji ostvareno ukupno pola milijuna noćenja – 6 posto više u odnosu na prethodnu godinu

Direktor Ureda Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella ima razloga za zadovoljstvo jer turistička sezona koja je u tijeku ispunjava optimistična predviđanja, a obećava i odličnu posezonu.

Statistički podaci su odlični od samog početka sezone, a u prvih sedam mjeseci je ostvareno ukupno pola milijuna noćenja, što je za 6 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Stella ističe kako su izradili znanstvenu Studiju nosivosti kapaciteta turizma za Splitsko-dalmatinsku županiju i došli su do zaključka da bi daljnji porast broja gostiju ugrozio kvalitetu života lokalnog stanovništva i preopteretio postojeću infrastrukturu.

Studija je, kaže, potvrdila ono što već znaju – da im je infrastruktura na rubu izdržljivosti  jer se tijekom srpnja i kolovoza drastično povećava broj ljudi pa zato ulažu velike napore kako bi privukli što veći broj gostiju u predsezoni i posezoni, a rade i na tome da goste privuku u ruralne i zaobalne dijelove Županije.

Gostima se nastoje ponuditi zanimljivi sadržaji i izvan sezone. Splitsko-dalmatinska županija je županija s najviše uređenih biciklističkih staza, a sljedeći projekt su tematske staze kojih za sada ima četiri, a do kraja godine je planirano uređenje još njih 50.

U planu je i snažniji razvoj kulturno-povijesnog odnosno arheološkog turizma, a prednost je to što se u ovoj županiji nalaze četiri od ukupno osam UNESCO-vih zaštićenih lokacija u Hrvatskoj.

Sezona je dobra, ali nedostaje radne snage

Stella dodaje kako je veliki problem radna snaga i da u turizmu nedostaje radnika svih profila. Poslodavci su se nadali dolasku sezonaca iz Slavonije, ali zbog iseljavanja ni oni više ne dolaze. Ističe kako se radi o problemu koji traje već niz godina i da je situacija na otocima još gora nego na obali.

Osvrnuo se i na otvaranje čiovskog mosta za koje je rekao da je ogromna stvar za Čiovo, Trogir i okolicu, te na izgradnju omiške obilaznice i izrazio uvjerenje da će Vlada riješiti problem kilometarskih kolona kod Omiša.

Očekivanja za kolovoz

Smatra kako će u kolovozu rasti do 2 posto, a u rujnu i listopadu daleko više. Situacija na turističkom tržištu nije ista kao prošle i pretprošle godine jer je konkurencija izašla iz krize i oporavlja se. Pojavili su se s nižim cijenama, a kod nas su cijene rasle već prošle godine pa je potrebno razmisliti o korekciji kako bi ostali konkurentni.

Izvor: Lokalni.hr