Na vrhuncu sezone broj stanovnika u nekim mjestima raste do 469%

mali lošinj, turistička sezona
Pixabay
Iz godine u godinu, broj stanovnika u Hrvatskoj zbog izražene sezonalnosti turizma najviše i najbrže raste u srpnju i kolovozu

Od pojačanog prometa na hrvatskim cestama pa do gužvi u najpopularnijim destinacijama na Jadranu, na svakom koraku je vidljivo da se trenutno odvija vrhunac turističke sezone. Hrvatska gospodarska komora objavila je podatke koji pokazuju da je broj stanovnika u kolovozu u pojedinim mjestima porastao i oko pet puta.

Ako se u obzir uzmu samo komercijalni objekti za iznajmljivanje, broj stanovnika povećao se od 40 posto u Splitsko-dalmatinskoj županiji do 129 posto u Istarskoj županiji. Kad se ubroje i nekomercijalni smještajni kapaciteti, a govorimo o još pola milijuna kreveta, stvarno povećanje vjerojatno je još izraženije.

U HGK su za ovogodišnju sezonu napravili procjenu povećanja broja stanovnika na temelju konzervativne procjene porasta broja noćenja od 5 posto u odnosu na prošlu godinu, piše Poslovni dnevnik. Procjena povećanja temelji se na popisu stanovništva iz 2011. godine.

Dok se u Splitu očekuje relativno mali porast broja stanovnika u kolovozu, oko 11 posto, u nekim je mjestima situacija mnogo drugačija. U Medulinu koji inače broji oko 6000 stanovnika, očekuje se povećanje od čak 469 posto. U Ninu će broj porasti za 447 posto, u Malom Lošinju za 265 posto, u Rovinju za 261 posto, a u Crikvenici za 200 posto.

Ako se usporedi broj ostvarenih noćenja u kolovozu i siječnju, govorimo o odnosu od otprilike 60 prema jedan. Prva sljedeća zemlja u EU s takvom sezonalnosti turizma je Grčka, gdje omjer iznosi 20 prema jedan. Analitičari iz HGK stoga su ukazali na potrebu za prilagodbom infrastrukture zbog kontinuiranog povećanja broja turista koje se u pravilu bilježi u dva ljetna mjeseca. U srpnju i kolovozu ostvaruje se najviše noćenja u komercijalnim smještajnim objektima – u srpnju 29 posto, a u kolovozu čak 33 posto ukupnog godišnjeg broja noćenja. Tri vodeće priobalne županije u ovom pogledu su Istarska, Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska županija.