Berina čestitka za Dan žena

flickr

Predsjednik SDP-a izjavljuje da će na izbornim listama biti 50 posto žena. Kakvu poruku time šalje? Žene nam nisu potrebne i nisu sposobne dovesti nas na vlast, ali kad dođemo na vlast – onda može? Zar nije to dvostruko omalovažanje? I žena i cjelokupnog biračkog tijela?

Hrvatska šutnja je izraz svojstven za razdoblje zadnje Jugoslavije, mada je živimo možda i danas jer se i danas svako zauzimanje za hrvatski nacionalni interes automatski tretira kao nešto iracionalno, ekstremno i zadrto. No, to je tema za sebe.

Postoji i druga verzija hrvatske šutnje. Ona koja se ekskluzivno odnosi na političko djelovanje. Ustalilo se u našem političkom sustavu da ti vlast padne u ruke nakon nekog vremena. Ne moraš raditi apsolutno ništa. Štoviše, recept i jest da ništa ne radiš i ništa ne govoriš jer vladajući će već jednom gadno pogriješiti i narod će im okrenuti leđa. Najbolji dokaz za to su promjena na Pantovčaku i posljednja istraživanja javnog mišljenja o popularnosti stranačkih opcija. Šutnja je u Hrvatskoj recept za dolazak na vlast.

Borba za ravnopravnost žena bez koordinatorica

Ona je dugo vremena bila omiljeni saveznik čelniku SDP-a Davoru Bernardiću. Ali sada ga napušta. Sada mora početi istupati u medije i tu nastupaju problemi. Otvorio je jedan takav – i to kapitalan – prigodno, uoči Dana žena. U intervjuu za HINA-u upitan je zašto među deset SDP-ovih koordinatora izbornih jedinica nema nijedne žene, a zalažu se istovremeno za ravnopravnost i jačanje položaja žena. Bernardić se traljavo pokušao izvući iz toga spominjući da je u tijelima stranke po svom dolasku zatekao malo žena i da je ta promjena proces.

Očito u taj proces ne ulazi koordinatorstvo. Nema tu mjesta ni za supetarsku gradonačelnicu Ivanu Marković, jedno od popularnijih i dokazanijih SDP-ovih lica. Kaže Bero: -Koordinatorstvo nije za eksperimentiranje. Taj posao moraju obaviti dokazani operativci na terenu.

Premijerka – tiha želja SDP-a

Predsjednik SDP-a izjavljuje da će na izbornim listama biti 50 posto žena. Kakvu poruku time šalje? Žene nam nisu potrebne i nisu sposobne dovesti nas na vlast, ali kad dođemo na vlast – onda može? Zar nije to dvostruko omalovažanje? I žena i cjelokupnog biračkog tijela? Ističe da je dolaskom u stranku zatekao premalo žena u stranci; nisu još spremne da bi koordinirale izbornim jedinicama, ali za pola stranačkih mjesta u krojenju hrvatske budućnosti – ako SDP dođe na vlast – će biti sposobne?

Bernardićevi kapaciteti i izjave su nešto čega se groze mnogi SDP-ovci. Sve neskrivenije bi mnogi željeli da premijersku fotelju, u slučaju njihove pobjede, zauzme upravo žena. Biljana Borzan. Što će (Socijaldemokratska) partija reći na to?