Žongliranje potiče razvoj mozga

Živčane stanice
Foto: Pixabay

U istraživanju Sveučilišta Oxford sudjelovale su 24 osobe kojima su znanstvenici osigurali sve potrebne rekvizite za žongliranje

Sudionici su pristali trenirati svaki dan pola sata kroz šest tjedana. Korištenjem posebne vrste snimanja koje pokazuje strukturu sivih stanica mozga, novaci žongleri su skenirani prije i nakon šest tjedana. Isto je skeniranje obavljeno i na kontrolnoj grupi od 24 osobe koje nisu sudjelovale u treningu.

Nakon šest tjedana treninga, mozgovi osoba koje nisu prakticirale žongliranje nisu pokazali nikakve promjene. Međutim, kod žonglera novaka je primijećen rast bijelih stanica i to u područjima mozga povezanih s vidom i pokretima. Zanimljiv je podatak kako je do rasta bijelih stanica došlo bez obzira na to koliko su dobro ispitanici obavljali svoju zadaću.

Četiri tjedna nakon završetka treninga, znanstvenici Sveučilišta Oxford su ponovo skenirali mozgove žonglera. Otkriveno je da se kod novaka razvijena bijela tvar zadržala i da je došlo do povećanja sivih stanica. Ovi rezultati nagovještaju da struktura mozga zadržava svu korist usvojenu tijekom procesa aktivnog učenja. Rezultati također daju jasan znak kako bijela tvar igra značajnu ulogu u neurorazvoju.

Izvor: ordinacija.hr