Znanstvenici otkrili novu vrstu zmije i dali joj naziv po liku iz Harryja Pottera

Knjiga Harry Potter i slušalice na bijelom stolu
Foto: Dzenina Lukac/Pexels

Imenovanje životinjskih vrsta prema slavnim i fiktivnim likovima u posljednjih je nekoliko godina postalo rastući trend

Indijski znanstvenici otkrili su novu vrstu zelene jamičarke, zmije koja ima jedinstvene pruge i uzorke boja, a voditelj ekspedicije dr. Zeeshan Mirza iz Nacionalnog centra za biološke znanosti nazvao ju je Trimeresurus salazar – prema izmišljenom liku Salazaru Slytherinu iz knjiga o Harryju Potteru.

Iako su zelene jamičarke široko rasprostranjene u istočnoj i jugoistočnoj Aziji, ovo je prva zabilježena s jedinstvenom narančasto-crvenkastom prugom na glavi i tijelu. Već postoji 48 vrsta jamičarki koje su opisane kao “karizmatične” i “otrovne” zmije, a ovo je druga vrsta koja je otkrivena tijekom indijske ekspedicije i ukazuje na to koliko je loše dokumentirana biološka raznolikost diljem sjeveroistočne Indije.

“Buduća ciljana istraživanja koja će se provoditi širom sjeveroistočne Indije pomoći će dokumentiranju biološke raznolikosti koja je ugrožena brojnim razvojnim aktivnostima kao što su širenje cesta, poljoprivreda i izgradnja hidroelektrana”, izjavio je dr. Mirza.

Ovo nije prvi put da je neka vrsta naziv dobila po slavnim ili izmišljenim likovima

Imenovanje životinjskih vrsta prema slavnim i fiktivnim likovima u posljednjih je nekoliko godina postalo rastući trend, piše Euronews. Tako je nova vrsta buba 2019. godine, Nelloptodes gretae, nazvana po mladoj aktivistici Greti Thunberg, čime se htjela odati počast njenim naporima da podigne svijest o klimatskim pitanjima.

Već spomenuti Trimeresurus salazar nije prva vrsta čiji je naziv inspiriran likovima iz knjige o mladom čarobnjaku Harryju Potteru. Naime, 2016. godine je nova vrsta pauka zbog neosporne sličnosti s popularnim Hogwartsovim šeširom nazvana Eriovixia gryffindori, a 2017. godine je na Novom Zelandu novootkrivena osa dobila naziv Lusius malfoy.