Veseli europarlamentarac ‘iscipelario’ odluku Europske komisije o talijanskom proračunu

Povjerenik EU-a za gospodarska pitanja Pierre Moscovici u srijedu je oštro osudio “groteskni” performans talijanskog člana Europskog parlamenta Angela Ciocce, koji je dan ranije na konferenciji za tisak cipelom ‘izgazio’ Moscovicijeve papire prosvjedujući protiv odluke Europske komisije da odbije prijedlog talijanskog proračuna.

U odluci bez presedana, Komisija je u utorak odbila usvojiti prijedlog talijanskog proračuna za 2019., upozorivši populističku talijansku vladu na značajna odstupanja od pravila proračunske discipline eurozone.

Na kraju konferencije za novinare, zastupnik Ciocca iz talijanske vladajuće desničarske Lige popeo se na podij iza leđa Moscovicija, uzeo svoju cipelu i njome ‘izgazio’ dokumentaciju koju je povjerenik EU-a za gospodarska pitanja netom koristio u argumentiranju takve Komisijine odluke.

Ciocca je na Twitteru napisao da je za performans koristio cipelu proizvedenu u Italiji a da je Moscovici izgovorio “gomilu” laži protiv Italije. Rim zaslužuje poštovanje, a ti “#Euroimbecili” moraju shvatiti da nećemo više poginjati glavu, dodao je.

“Epizoda s cipelom je groteskna”, napisao je Moscovici, također na Twitteru.

“Isprva se smijemo i banaliziramo situaciju jer je smiješna, potom se naviknemo na prikriveno simbolično nasilje, a onda se jednoga dana probudimo s fašizmom. Ostanimo budni! Demokracija je krhko blago”, upozorio je.