Ukradena zahodska školjka vrijedna 5 milijuna dolara

zlatna zahodska školjka
YouTube/screenshot

Kada je prvi put stavljena u funkciju u njujorškom muzeju Guggenheim, više od 100.000 ljudi čekalo je u redu kako bi isprobali zlatnu zahodsku školjku

Zahodska školjka izrađena od 18 karatnog zlata ukradena je iz britanske palače Blenheim, velikog monumentalnog ljetnikovca i rodnog mjesta Winstona Churchilla, gdje je bila smještena kao dio izložbe talijanskog konceptualnog umjetnika Maurizija Cattelana.

S obzirom na to da je školjka bila uredno instalirana za upotrebu i spojena sa svim potrebnim instalacijama u zgradi, lopovi su prouzročili poplavu i izazvali znatnu štetu pa je palača bila zatvorena dan nakon incidenta.

Do provale i krađe došlo je u ranim jutarnjim satima, objavili su iz policije u Thames Valleyu. Iako su uhitili 66-godišnjaka koji se povezuje s incidentom, zahodska školjka nije pronađena.

Cattelanova funkcionalna skulptura naziva “Amerika” prvi je put izložena 2016. godine u njujorškom muzeju Guggenheim, a ovo je bila prva samostalna izložba tog talijanskog umjetnika u Velikoj Britaniji, priopćeno je iz palače Blenheim.

Kritičari su istaknuli kako ova skulptura može biti sagledana kao komentar na političke, socijalne i ekonomske različitosti SAD-a. Prema pisanju Washington Posta, kustos iz Guggenheima je ovu skulpturu ranije nudio Trumpovom kustosu, nakon što mu je odbio posuditi jedno od djela Vincenta Van Gogha.