Tko je Billie Eilish, tinejdžerica o kojoj priča cijeli svijet?

Billie Eilish
Foto: Wikimedia Commons/Billie Eilish
Njezine pjesme su na streaming servisima preslušane više od milijardu puta, na Instagramu ima 18 milijuna pratitelja, a video spotovi njenih pjesama na YouTubeu pojedinačno su pregledani od 100 do gotovo 300 milijuna puta

Billie Eilish stvara pomalo neobičnu, ali odličnu pop glazbu. Prvi singl pod nazivom “Ocean Eyes” objavila je 2016. godine, a popularnost joj donosi EP “Don’t Smile at Me” koji je objavljen godinu dana kasnije.

Svojim prvim albumom “When We All Fall Asleep, Where Do We Go?”, objavljenim krajem ožujka ove godine, postavila je rekorde prodaje. Album je u prvom tjednu nakon objavljivanja došao na prvo mjesto najtiražnijih albuma u Americi, Australiji, Norveškoj, Novom Zelandu, Nizozemskoj i Švedskoj.

Billie je odrasla u Los Angelesu i veći dio života bila je na granici siromaštva. Školovala se kod kuće i pjevala u dječjem zboru. Roditelji Maggie i Patrick, oboje glumci, uvijek su poticali kćer na kreativnost. Uz starijeg brata Finneasa O’Connella koji je pisao, producirao i izvodio svoje pjesme s vlastitim bendom, Ellie s 11 godina počinje pisati svoje pjesme i pjevati.

Odrastala je slušajući Beatlese, Avril Lavigne i Green Day, a veliki utjecaj na njenu glazbu ima Lana Del Rey. Za sebe kaže da je drugačija od većine drugih ljudi i da nikako ne voli slijediti pravila.

U pisanju i produciranju glazbe pomaže joj 22-godišnji brat pa su EP “Don’t Smile At Me” i album “When We All Fall Asleep, Where Do We Go?” nastali kao rezultat njihove suradnje.

Pjesme ove talentirane tinejdžerice nastale su pod utjecajem rap i R&B glazbe, ali se razlikuju od uobičajenih pjesama takvog žanra – njene pjesme su neobične i mračne, ali ipak jako slušljive.

Billie Eilish ima tek 17 godina i ostaje nam vidjeti što je sve još čeka. 15. travnja je u udarnom terminu nastupila na Coachelli, a sada je očekuje velika svjetska turneja za koju je više od pola datuma već rasprodano – i to mjesecima unaprijed.