Stanar postavio četiri kamere po zgradi, nadzirao ostale susjede

nadzorne kamere, zaštita osobnih podataka
Pixabay
Stanar je od susjeda tražio privolu za postavljanje nadzornih kamera, ali čini se da nije dovoljno precizno objasnio koliko – i kako – će ih točno rasporediti po zgradi 

Agencija za zaštitu osobnih podataka prošle je godine zaprimila 1374 prijave za neovlaštenu uporabu osobnih podataka. Najviše prijava zabilježeno je u sektoru telekomunikacija, ima i dosta slučajeva u kojima su prijavljene agencije za naplatu potraživanja, a često je za zlouporabu optužen i bankarski sektor.

Ima, međutim, i situacija gdje se za neovlašteno prikupljanje podataka međusobno optužuju – susjedi. Kako piše Jutarnji, u jednoj stambenoj zgradi u Hrvatskoj (grad nepoznat), jedan je stanar postavio četiri nadzorne kamere. Jedna se nalazi ispred njegovog stana, drugu je postao na izlazu iz zgrade, treća je iznad poštanskih sandučića u ulaznom dijelu zgrade, a četvrta na stubištu uz stražnji ulaz.

Stanar je od susjeda tražio privolu za postavljanje kamera, ali čini se da im nije dovoljno precizno objasnio koliko će kamera montirati uokolo. Na kraju ga je prijavio jedan od sustanara koji je privolu potpisao, misleći da će ovaj postaviti kameru samo ispred ulaza u svoj stan. A kad ono, čovjek je najednom mogao nadzirati sve osobe pri ulasku i izlasku iz zgrade.

Agencija je poslala svoje djelatnike u nadzor, nakon kojeg je vlasniku kamera naloženo da ukloni tri kamere iz zgrade. Onu iznad vrata svog stana smio je zadržati, ali morao je promijeniti kut snimanja kako ne bi zahvaćao i ulaze u stanove susjeda.

Još neobičnih slučajeva zlouporabe osobnih podataka pronađite ovdje.