Posao iz snova – izležavanje u krevetu za 125 tisuća kuna

djevojka, spavanje
Foto: Pixabay
NASA nudi poprilično veliku svotu svima koji misle da mogu izdržati dva mjeseca radeći apsolutno ništa

Bez obzira na to koja je vaša definicija posla iz snova, morate priznati da posao u kojem vas netko plaća da ležite u krevetu zvuči dosta primamljivo.

Upravo to će učiniti NASA. Dobrovoljcima će platiti 125 tisuća kuna da provedu 60 dana u krevetu kako bi pomogli znanstvenicima da istraže kako smanjiti učinke svemirskih misija na astronaute.

Istraživanje će se provoditi u Njemačkoj, a od 24 sudionika se očekuje da ostanu u krevetu puna dva mjeseca. Sve moraju raditi u ležećem položaju – od jedenja do obavljanja nužde. Volonteri će imati televizor, a moći će se baviti i drugim aktivnostima kako se ne bi dosađivali.

Ovo istraživanje se provodi s ciljem da se utvrdi kako let u svemir utječe na ljudsko tijelo. Radi se o zajedničkoj studiji NASA-e i Europske svemirske agencije.

Kad astronauti provode dugo vremena u svemiru, njihovi mišići propadaju. Primjerice, kako bi održali svoje tijelo u dobrom stanju, znanstvenici koji lete na Međunarodnu svemirsku stanicu moraju redovno vježbati s otpornim strojevima, a NASA i ESA žele također saznati je li povremeno korištenje umjetne gravitacije korisno.

Dobrovoljci koji će sudjelovati u istraživanju povremeno će odlaziti do centrifuge u laboratoriju gdje se simuliraju učinci gravitacije. Znanstvenici se nadaju da će otkriti kakve prednosti bi takav sustav mogao pružiti astronautima koji duže vrijeme borave u svemiru.

Izvor: Idesh.net